Το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ή κλιματικής κρίσης συζητείται κατά κόρον, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην Ελλάδα.
Ειδικότερα όμως για την Κρήτη, το πρόβλημα είναι εντονότερο με την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας που βιώνει ολόκληρη η Περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πέρυσι η αντιπυρική περίοδος είχε αρχίσει νωρίτερα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα. Αντίστοιχα θέματα και εισηγήσεις υπάρχουν και για φέτος και αφορούν σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΟΣΜΟΥ Ηλίας Παπαθεοδώρου απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να κηρύξουν νωρίτερα την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου γιατί πρόκειται για «εθνικό ζήτημα».
Ανεξάρτητα όμως από την έκκληση του εκπροσώπου Τύπου, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που συνηγορούν στο γεγονός. Είναι αυταπόδεικτο για παράδειγμα πως ο Ιανουάριος του 2024 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί πότε στον πλανήτη, ενώ στην Ισπανία κατεγράφησαν θερμοκρασίες 30 βαθμών κελσίου. Ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου εκδηλώθηκε η πρώτη πυρκαγιά του 2024 σε αλπική ζώνη της Οίτης στην Φθιώτιδα, ενώ το 2023 τουλάχιστον 1.800.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων κάηκαν στην Ελλάδα με τα φαινόμενα των πολλαπλών ημερών με καύσωνα και τη λειψυδρία να αυξάνονται συνεχώς.
Ο καύσωνας διάρκειας 14 ημερών τον περυσινό Ιούλιο παράλληλα ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει καταγραφεί ποτέ από το Εθνικό Αστεροσκοπείο.