Εν μέσω έναρξης της τουριστικής σεζόν, οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη που επαναλαμβάνεται: το οξύ πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού.
Κρυφός πόλεμος για εργατικά χέρια
Στελέχη του τουρισμού περιγράφουν μια κατάσταση “κρυφού πολέμου” μεταξύ Βορρά και Νότου. Ξενοδόχοι στην Κρήτη και τη Ρόδο προσφέρουν υψηλότερους μισθούς προκειμένου να “κλέψουν” υπαλλήλους από ξενοδοχεία της Χαλκιδικής. Αυτός ο ανταγωνισμός οδηγεί σε αυξήσεις μισθών, όμως οι ελλείψεις παραμένουν σημαντικές. Επιπλέον, τα εργατικά χέρια από τρίτες χώρες καλύπτουν μόνο θέσεις χαμηλών προσόντων.
Ευρύτερο πρόβλημα
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, οι ελλείψεις στον τουρισμό φτάνουν τις 53.000, ενώ μαζί με την εστίαση ξεπερνούν τις 80.000. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στον τουρισμό, καθώς αγγίζει κλάδους όπως η γεωργία, η βιομηχανία, οι κατασκευές, η πληροφορική και η υγεία. Συνολικά, στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου 200.000 κενές θέσεις εργασίας.
Παράδοξο με την ανεργία
Παρά τη μείωση της ανεργίας στο 10,4% τον Ιανουάριο του 2024, οι κενές θέσεις εργασίας αυξάνονται. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ανεργία παραμένει υψηλή σε νέους και γυναίκες. Είναι φανερό πως η μείωση της ανεργίας συνδέεται με την άνοδο των κενών θέσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2013-2015, όταν η ανεργία άγγιζε το 25%, οι κενές θέσεις εργασίας ήταν μόλις 15.000.
Συμπέρασμα
Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς εμποδίζει την ομαλή λειτουργία κρίσιμων κλάδων. Απαιτούνται άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπισή του, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε κλάδου.