Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στην Κρήτη το έντομο καραντίνας, το themakritis.gr και το ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ με πολλαπλές συνεντεύξεις και ρεπορτάζ είχε αναδείξει τη σπουδαιότητα του θέματος, με όλους τους εξειδικευμένους επιστήμονες να είναι κατ’ αρχάς καθησυχαστικοί και να υποστηρίζουν πως η εξάπλωση του αποτελούσε θέμα χρόνου αφού είχε βρεθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο.
Το έντομο παρ’ όλα αυτά εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα έχοντας εκκινήσει από το Ηράκλειο για να επεκταθεί σε καλλιέργειες στο Λασίθι και τα Χανιά, ενώ θέμα χρόνου είναι να εντοπιστεί και στο Ρέθυμνο.
Όπως είχε δηλώσει στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 η αναγνώριση του δεν είναι απλή, ωστόσο υπάρχει το εξειδικευμένο εργαστήριο στον ΕΛΓΟ Δήμητρα στο Ηράκλειο, με τους κατάλληλους επιστήμονες που μπορούν να δώσουν απαντήσεις και οδηγίες.
Η Περιφέρεια άρχισε παράλληλα από την Ιεράπετρα ενημερωτικές συναντήσεις για το έντομο που προσβάλει κυρίως κηπευτικά προϊόντα, για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο εχθρός και ποια μέτρα οφείλουν να λάβουν οι παραγωγοί.
Με βάση τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημών, ως το τέλος Ιανουαρίου, η Κρήτη αναμένεται να ελέγχεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού.
Σε πρώτη φάση, οι παραγωγοί πιπεριάς και μελιτζάνας θα πρέπει να διαθέτουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, ενώ αντίστοιχο διαβατήριο θα πρέπει να έχουν και οι παραγωγοί των λεγόμενων δρεπτών ανθέων, μεταξύ των οποίων γαρύφαλλα, πελαργόνια και χρυσάνθεμα.