Για μια σειρά από φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον Αγροτικό Τομέα μίλησε στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις επιδοτήσεις της Θεσσαλίας λέγοντας:
«Έχουμε κι άλλα 26,2 εκατομμύρια που καταλήγουν στις τσέπες των αγροτών της Θεσσαλίας. Είναι το υπόλοιπο ποσό από τις προκαταβολές. Είχαμε δεσμευθεί για τις 22 Δεκεμβρίου και τελικά το κάνουμε μία ημέρα νωρίτερα».
Αναφερόμενος στο θέμα του φράγματος της Πλακιώτισσας δήλωσε:
«Με το Φράγμα της Πλακιώτισσας το άκουγα, το άκουγα και δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε. Μετά που ασχολήθηκα ως βουλευτής κατάλαβα. Συζητάμε για ένα έργο το οποίο ξεκίνησε το 2008. Το 11 η κατασκευή του στην ουσία μετά από διάφορες ταλαιπωρίες προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων. Συζητάμε για ένα Φράγμα το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης 37.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή και μετά από 12 χρόνια αφότου βρέθηκα στο τιμόνι του Υπουργείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το έργο ξεκινάει εκ νέου με στόχο να ολοκληρωθεί 31/12/2024.
Οι προδιαγραφές του αφορούν σε ένα φράγμα μεγίστης χωρητικότητας, όπως λένε το σημείωμα εδώ πέρα που μου προσκόμισαν οι υπηρεσίες, 18.600.000 κυβικά με λεκάνη κατάκλισης 2.200 στρέμματα και τα λοιπά. Σημασία έχει ότι 37.500 στρέμματα θα άρδευονται από αυτό το φράγμα.
Υπήρχαν 1.100 ακίνητα που είχαν απαλλοτριωθεί με μια διαδικασία που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και τα δικαστήρια όριζαν τότε τις τιμές των κτημάτων, είχε φθάσει σε ένα ποσό 10 εκατομμύρια. Το ποσό ήταν υπερβολικά μεγάλο, δυσανάλογο μάλιστα με τον προϋπολισμό του έργου. Είχε μάλιστα προκαλέσει σχόλια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτούσε το έργο. Ωστόσο όμως έτρεξαν τα πράγματα και αφού υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις έπρεπε να σεβαστούμε αυτές οι αποφάσεις με δεδομένο ότι ζούμε σε ένα κράτος δικαίου. Άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δούμε πού βρίσκεται αυτή η ιστορία, να την πάρω χέρι – χέρι. Επαναλαμβάνω είναι 1.100 ακίνητα που κάποια από τα ακίνητα, γι’ αυτό και καθυστερήσαμε 1.5 με 2 μήνες, έπρεπε να διαπιστώσουμε αν κάποιοι από τους ιδιοκτήτες βρίσκονται ακόμα εν ζωή.
Είχαν ξεφύγει τα ποσά. Από την ώρα που εμπλέκονταν η Δικαιοσύνη την οποία σεβόμαστε οφείλαμε να σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις και να κλείσουμε μια πληγή 10 ετών. Έτσι από σήμερα μπαίνουν χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το Υπουργείο μας».
Σε σχέση με το γιατί δεν προχωρούσαν τις απαλλοτριώσεις οι προκάτοχοι του ο κ. Αυγενάκης ανέφερε:
«Η αλήθεια είναι η εξής: ότι με 10 εκατομμύρια μπορείς να κάνεις έργα που θα πιάσουν τόπο. Άρα λοιπόν ο καθένας κοιτάζει ως προτεραιότητα να γίνει το έργο κι όχι να πληρώνει απαλλοτριώσεις, που είναι υποχρέωση, αλλά δεν βαριέσαι, ας πάμε παρακάτω. Κάπως έτσι εξελίσσονταν η ιστορία αν έχω καταλάβει σωστά. Ωστόσο για μένα ήταν υποχρέωση, είχα δεσμευτεί στον κόσμο αυτό. Είχα ασχοληθεί άλλωστε ως βουλευτής, ως υφυπουργός την προηγούμενη περίοδο, πόσο μάλλον ως αρμόδιος υπουργός. Θα ήταν παράλογο. Σε ότι με αφορά σε ότι δεσμευθώ προσπαθώ πάντα να το τηρώ για να χτίζουμε μια σχέση έντιμη και αξιόπιστη είτε σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, είτε απέναντι σε οποιοδήποτε πολίτη συνδέεται με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είτε έμμεσα είτε άμεσα».
Αναφερόμενος στο αν οι προκάτοχοι του κοιτούσαν μόνο το πολιτικό τους μέλλον και το σήμερα, ο κ. Αυγενάκης τόνισε:
«Ο καθένας διαμορφώνει τη δικιά του διαδρομή και χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο. Φαντάζονται το ίδιο συμβαίνει και με τους δημοσιογράφους. Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι το ίδιο. Απλά τόσο η πολιτική και οι δημοσιογράφοι έχουν εξίσου μεγάλη προβολή. Είναι πολύ σημαντικό ότι κάποιοι ξεχωρίζουν μέσα από το τσουβάλι, διαμορφώνουν τη δικιά τους πορεία και χτίζουν τη δικιά τους σχέση εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Και στους δημοσιογράφους αναφέρουμε και στους πολιτικούς».
Αναφορικά με την εξέλιξη της πορείας του Φράγματος μετά το τέλος του 2024, ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε:
«Έχουμε τα δίκτυα που είναι πολύ μεγάλο κομμάτι. Ωστόσο να σας πω ότι το θέμα της διαχείρισης του νερού, των εγγειοβελτιωτικών έργων που πρέπει να γίνουν και τις αντιπλημμυρικής θωράκισης πριν από λίγο ολοκλήρωσα μια σύσκεψη με την προεδρία της κυβέρνησης για σημαντικά έργα σε επίπεδο Ηρακλείου. Θα έχουμε το απόγευμα μια σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη και το νέο Δήμαρχο Ηρακλείου και σε σχέση με την Ολλανδική εταιρία. Είναι κάτι που εκ των πραγμάτων προχωρά ο νέος φορέας διαχείρισης των υδάτων σε επίπεδο Θεσσαλίας και θα ακολουθήσει ο φορέας σε επίπεδο Κρήτης και Πελοποννήσου. Άρα έχουμε πολλά πράγματα που θα απαντούν και θα κουμπώνουν σε όλα τα ερωτήματα. Είμαι σε ανοικτή γραμμή με όλους τους δημάρχους με δεδομένο ότι με τους περισσότερους μας συνδέει μια μακρά σχέση φιλίας. Η ανάγκη δείχνει ότι πρέπει να πετύχουμε σωστή διαχείριση του νερού, καταγραφή και σωστή αξιοποίηση των εγγειοβελτιωτικών έργων και πώς κινούμαστε για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κρήτης».
Σε σχέση με τις επιδοτήσεις και τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε:
«Όχι δεν έχουν λυθεί. Έχω δεσμευτεί και θα το κάνω. Με την αποχώρηση του ακατανόμαστου προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ του κ. Σημανδράκου, θα ξεκινήσει ταχύτητα για τη λειτουργία ενός σοβαρού, οργανωμένου και νοικοκυρεμένου οργανισμού. Θέλω πίστωση χρόνου. Ξεκίνησαν οι πληρωμές σήμερα, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν. Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία για τη βελτίωση της ΚΑΠ και της συμφωνίας που έχει γίνει, αλλά οι αλλαγές δεν θα είναι μεγάλες. Θέλω ο κόσμος του πρωτογενή τομέα της Κρήτης να με εμπιστευθεί και να νιώθει ότι υπάρχει ένα στήριγμα και να νιώσει πως μπορεί να επενδύσει. Αλλά… όχι πιέσεις και όχι εκβιασμούς. Γιατί κακά τα ψέματα. Έχω βρει μια διαμορφωμένη κατάσταση που πασχίζω να την αλλάξω. Υπάρχουν διάφορες πιέσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένας μηχανισμός πίεσης. Το καταλαβαίνω πως πρέπει να γίνουν αλλαγές.
Τρία είναι τα βασικά πράγματα που οφείλουν να αλλάξουν στον πρωτογενή τομέα.
- Το πρώτο είναι το νερό που σπάνια έμπαινε στην κουβέντα.
- Ο ΕΛΓΑ και ο νέος κανονισμός. Προχωρούμε για να έχουμε έναν νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ που έρχεται 25 χρόνια μετά.
- Το τρίτο είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Που έχω δεσμευθεί ότι θα το αλλάξω».