Σε πρώτη προτεραιότητα μπαίνει το ζήτημα ενημέρωσης στην Κρήτη, αναφορικά με τα θέματα της άρδευσης, ειδικότερα σε σχέση με τις «κόκκινες περιοχές» όπως είναι το Τυμπάκι, η Σητεία και η Ιεράπετρα.
Το θέμα αποκτά τρομακτικές διαστάσεις με δεδομένο το γεγονός ότι η φετινή χρονιά είναι η δεύτερη χρονιά χαμηλών βροχοπτώσεων και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί από την επόμενη περίοδο. Με δεδομένο επίσης, ότι οι αγροτικοί παραγωγοί αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές νερού στην Κρήτη, με τις καταναλώσεις τους να υπερβαίνουν το 75% των συνολικών καταναλώσεων νερού, τόσο για ύδρευση, όσο και για άρδευση.
Σε αυτή τη λογική, μικτά κλιμάκια αναμένεται να επισκεφθούν κατ’ αρχάς τις «κόκκινες περιοχές» προκειμένου να ελέγξουν τις γεωτρήσεις, τις συνθήκες που επικρατούν, αλλά και το κατά πόσο πραγματοποιούνται είτε σπατάλη νερού, είτε παραβατικές συμπεριφορές.
Υπενθυμίζεται ότι οι γεωτρήσεις στην Κρήτη που έχουν αδειοδοτηθεί φθάνουν τις 14.000, αριθμός που θεωρείται πολύ μεγάλος ακόμα και για τα συνολικά δεδομένα της περιφέρειας.
Σκοπός των ελέγχων δεν είναι κατά κύριο λόγο ο εντοπισμός παραβατικών συμπεριφορών ή η επιβολή προστίμων, αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν οι γεωτρήσεις και γίνονται οι καταναλώσεις του νερού.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και στις Μαρία Σπυριδάκη και Μαρία Γιαμπουλάκη η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, μπορούν να βρεθούν οι λύσεις προκειμένου και να εφαρμοστούν μέτρα προληπτικού χαρακτήρα, αλλά και να υπάρξει ο απαραίτητος περιορισμός υδατικών πόρων χωρίς να υπάρξουν προβλήματα στις καλλιέργειες.