Μπορεί η έντονη ενόχληση στη μέση, η οποία είναι ένα χρονίζον πρόβλημα, να ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διακόψει άρον-άρον την ομιλία του στη Βουλή χθες και να επιστρέψει στο Μαξίμου, εντούτοις ο προγραμματισμός του να βρεθεί σήμερα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, παραμένει σταθερός.
Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα βρεθεί εκεί λίγες μέρες μετά την εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου και δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να εκπεμφθεί ένας ισχυρός συμβολισμός.
Ο πρωθυπουργός συζήτησε προ εβδομάδες τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Μικάτι για την προοπτική της επίσκεψής του και πήρε την απόφαση. Είναι άλλωστε γνωστές και ιστορικές οι σχέσεις της Ελλάδος με τον αραβικό κόσμο και η χώρα μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδίως για μια χώρα, όπως ο Λίβανος, που έχει και πολυπληθή ελληνική παροικία.
Ο κ. Μητσοτάκης, βάσει προγραμματισμού, θα έχει συναντήσεις με τον κ. Μικάτι και τον κ. Μπέρι, ενώ αναμένεται να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου – ανάμεσά τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με την ελληνική κοινότητα του Λιβάνου, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα βίωσε δια ζώσης τη φρίκη των βομβαρδισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης, πριν οριστικοποιήσει την απόφασή του να μεταβεί στον Λίβανο, είχε επικοινωνία και με την ισραηλινή πλευρά, με δεδομένες τις στενότατες και στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις Ελλάδος και Ισραήλ.
Σε κάθε περίπτωση, με την παρουσία του ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι και εμπράκτως υπέρ της κατάπαυσης πυρός στην περιοχή, όσο και αν αυτή φαντάζει εύθραυστη και δύσκολα διατηρήσιμη. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το μοντέλο της συμφωνίας που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Λιβάνου πρέπει να υιοθετηθεί και στην περίπτωση της Γάζας, ώστε να σταματήσει η ανθρωπιστική τραγωδία.