Λίγες ημέρες απέμειναν για την υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, και πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν το μέτρο χωρίς προβλήματα.
Επί του παρόντος, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση και οι ημερομηνίες θα τηρηθούν, αφού έχει δοθεί υπεραρκετός χρόνος συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις των κλάδων που εντάσσονται στο μέτρο.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, από την προσεχή Δευτέρα, 1η Ιουλίου, βιομηχανία και λιανικό εμπόριο εντάσσονται στην υποχρεωτική χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ήδη τα αιτήματα για παράταση αρχίζουν να καταφτάνουν στο υπουργείο. Μεταξύ αυτών είναι το αίτημα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που έστειλε επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, με την οποία θεωρεί ότι είναι άμεση η ανάγκη για παράταση στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που ξεκινά την 1η Ιουλίου 2024. Όπως αναφέρει στην επιστολή της η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, από την 1/7/2024 θα κληθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, καθώς σειρά ΚΑΔ εντάσσονται στην υποχρεωτικότητα εφαρμογής.
Η ΓΣΕΒΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα γινόταν με τις εξής προϋποθέσεις, τις οποίες πλείστες φορές έχει τονίσει, όπως:
- Να είχε προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους ανά κλάδο φορείς με σκοπό να εντοπιστούν τα προβλήματα και να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε η ψηφιακή κάρτα να μην αποτελέσει γραφειοκρατικό εφιάλτη για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Δυστυχώς, τέτοιος διάλογος δεν έγινε, ενώ οι όποιες ομάδες εργασίας συστάθηκαν δεν συμπεριλάμβαναν και τους σχετικούς φορείς.
- Η έναρξη εφαρμογής ανά κλάδο να γινόταν για εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς την επιβολή προστίμων. Ειδικά για κλάδους που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το πιλοτικό διάστημα εφαρμογής, χωρίς την επιβολή προστίμων, θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον ένα έτος.
«Αυτή τη στιγμή οδεύουμε σε πλήρη εφαρμογή σε κλάδους που συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με σημαντικά προβλήματα, όπως έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που ακόμα δεν έχει κάνει τις αναγκαίες ενέργειες για την εφαρμογή. Ειδικά για αυτές τις επιχειρήσεις, η ψηφιακή κάρτα αποτελεί μία εντελώς νέα διαδικασία, όπως και η απαραίτητη διατήρηση σχετικών αρχείων για πέντε χρόνια.