Ψηφιακή κάρτα εργασίας θα έχουν μέσα στο καλοκαίρι περίπου 500.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις εστίασης και στον τουρισμό.
Το μέτρο θα επεκταθεί στους δυο κλάδους κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, για ένα δίμηνο ή τρίμηνο η θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά ώστε να διαπιστωθούν τυχόν δυσκολίες ή κενά στην λειτουργία της ψηφιακής κάρτας.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δυο κλάδους θα είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα για το προσωπικό τους και να καταγράφουν τι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, τις υπερωρίες, τα ρεπό τις άδειες, αλλά σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις οι ποινές θα είναι υπό αναστολή, δηλαδή δε θα επιβάλλονται εφόσον οι εργοδότες συμμορφωθούν με τις συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας.
Το πρόστιμο για παραβάσεις που έχουν να κάνουν με παραβάσεις ωραρίου, ανέρχεται σε 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Θα “γράφεται” μεν ως ποινή σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρίσεις της ψηφιακής κάρτας, αλλά δε θα καταλογίζεται στις επιχειρήσεις εφόσον εντός εύλογης προθεσμίας διορθώσουν τις πραγματικές ώρες που απασχολήθηκαν οι εργαζόμενοί τους, καταβάλλοντας τους και τις ανάλογες αμοιβές.
Οι δυο κλάδοι θεωρούνται υψηλής παραβατικότητας με ποιο “δημοφιλείς” τις παραβάσεις της υποδηλωμένης απασχόλησης, (π.χ. 10ωρη εργασία, αλλά η επίσημη αμοιβή είναι για 5ωρη) της υπερωριακής απασχόλησης, κ.α
Με την ψηφιακή κάρτα οι εν λόγω παραβάσεις παίρνουν τέλος σε μεγάλο βαθμό, καθώς από τη στιγμή που εγκατασταθεί το σύστημα της ψηφιακής κάρτας το ωράριο εργασίας αλλά και κάθε κίνηση του εργαζόμενου (προσέλευση, διάλλειμα, ολιγόωρη απουσία, αποχώρηση), θα δηλώνεται υποχρεωτικά στην Εργάνη. Αν δεν δηλωθεί τότε η επιχείρηση θα “μαρκάρεται” ως παραβατική, και από εκεί και πέρα τον λόγο θα έχει η Επιθεώρηση Εργασίας που σε πρώτη φάση θα ζητά εξηγήσεις και αν δεν υπάρχουν τότε το πρόστιμο θα καταλογίζεται στην επιχείρηση.