Το πολύ σημαντικό θέμα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού παρουσιάστηκε στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών , που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Νικόλαος Φίλιππας, Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς και ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά τόνισε ότι πάνω από 20 χώρες έχουν βάλει σαν μάθημα τον οικονομικό αναλφαβητισμό στα σχολεία. Στόχος της καταπολέμησης του είναι η αναβάθμιση της ζωής των πολιτών ενώ παρότρυνε τον νέο υπουργό παιδείας να το εντάξει στις μαθητικές κοινότητες.
Από την πλευρά του ο Μάνθος Δελλής, Καθηγητής Οικονομικών, Audencia Business School τόνισε σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι οικογένειες των οποίων τα μέλη είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους μόνο κατά 10% ενώ αυτές που έλαβαν χρηματοοικονομική γνώση την εξέλιξαν κατά 25%. Αν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εκπαιδευτεί οικονομικά θα λαμβάνει πιο σωστές αποφάσεις. Όπως σχολίασε το τμήμα του πληθυσμού που δανείζεται λιγότερο και παίρνει μικρότερο ρίσκο είναι οι γυναίκες και οι οικονομικά ευάλωτοι.
Παίρνοντας το λόγο ο Θεμιστοκλής Φωτάκης, Global Head FX- Em Macro Strategy, Barclays Investment Bank- είπε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι το εισόδημα των ανθρώπων εξαρτάται από την οικογένεια. Το εισόδημα των γονέων γίνεται παράδειγμα για το εισόδημα που θα αποκτήσουν τα παιδιά στη δική τους ζωή. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα ώστε κάθε άνθρωπος να δημιουργεί ένα χρηματοοικονομικό σχέδιο για τον εαυτό του και να επιμορφωθεί σε θέματα φορολογίας, οικονομίας και επενδύσεων.
Ο κ. Δημήτρης Σπανός, Chief Technical Officer of Life and Health της ERGO Ασφαλιστικής, σε ερώτηση κατά πόσο η ευρύτερη υιοθέτηση ασφαλιστικών προϊόντων δύναται να συμβάλλει στην οικοδόμηση οικονομικής ανθεκτικότητας, στη χώρα μας που εμφανίζει χαμηλά ποσοστά διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης, δήλωσε: «Θεωρώ ότι η οικονομική ανθεκτικότητα μιας κοινωνίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά της να αντιμετωπίζει απρόβλεπτες οικονομικές προκλήσεις και κρίσεις.
Και ακριβώς σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσεων αναδεικνύεται η αξία της ασφάλισης, ο δικός μας δηλαδή ρόλος, των Ασφαλιστικών Εταιρειών, αφού το ασφαλιστικό προϊόν επί της ουσίας απαντά στην αβεβαιότητα και αποτελεί βασικό εργαλείο για την εξασφάλιση οικονομικής σταθερότητας και την επίτευξη των οικονομικών στόχων ιδιωτών και επιχειρήσεων, καθώς έναντι ενός αντιτίμου που μπορεί κάποιος να λάβει υπόψη του στον ετήσιο προϋπολογισμό του, του ασφαλίστρου δηλαδή, εξασφαλίζονται από απρόβλεπτα, σημαντικά και μη προβλέψιμου κόστους μελλοντικά γεγονότα.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, από τις πρώιμες ηλικίες, να δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση των νέων σχετικά με την έννοια και την αξία ασφάλισης, ώστε να γίνεται από νωρίς συνείδηση στους πολίτες, ότι η αγορά ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου δεν αποτελεί περιττή δαπάνη, αλλά αντίθετα, αποτελεί επένδυση για το μέλλον».
Τη συζήτηση συντόνισε η Μαριάννα Σκυλακάκη, CEO αθηΝΑΙΑ.