«Ακονίζει τα μαχαίρια» της η εφορία και βάζει στο στόχαστρο τις αδήλωτες πισίνες και τα ακίνητα-φάντασμα. Η διασύνδεση των συστημάτων της ΑΑΔΕ και του Κτηματολογίου ξεκίνησε και εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Η αρχή γίνεται με τις πισίνες, καθώς ήδη έχουν εντοπιστεί από αεροφωτογραφίες και ειδικό λογισμικό τα «μπλε σημεία» σε ολόκληρη την Αττική.
Οι πληροφορίες αυτές διασταυρώνονται τώρα με τις δηλώσεις Ε9 και τα δεδομένα του Κτηματολογίου, φέρνοντας στο φως περιουσιακά στοιχεία που έμειναν για χρόνια «στο σκοτάδι».
Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, ενεργοποιήθηκε η διασύνδεση του συστήματος του Κτηματολογίου με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΙΣΟΔΗΜΑ» της ΑΑΔΕ. Τα γεωχωρικά δεδομένα και οι ακριβείς συντεταγμένες που προέκυψαν από τους ελέγχους θα συνδυαστούν με τις δηλώσεις περιουσίας, για την ακριβή ταυτοποίηση των ιδιοκτητών αδήλωτων πισινών.
Όσοι εντοπιστούν να διαθέτουν αδήλωτες πισίνες, θα κληθούν να πληρώσουν βαριά πρόστιμα και φόρους που μπορούν να ανατρέχουν σε βάθος δεκαετίας. Το τεκμήριο διαβίωσης για πισίνες ανέρχεται σε 160 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για επιφάνειες έως 60 τετραγωνικά και διπλασιάζεται για μεγαλύτερες πισίνες. Επιπλέον, επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης με συντελεστή 13%, ενώ για εσωτερικές πισίνες τα ποσά αυτά διπλασιάζονται. Ακομα και οι κοινόχρηστες πισίνες των πολυκατοικιών «μπλοκάρονται» από την εφορία και τα έξοδα διαμοιράζονται σε όλους τους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές.
Τα περσινά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μόλις 22.623 εξωτερικές πισίνες και 345 εσωτερικές είχαν δηλωθεί. Οι υπόλοιποι, που «ξέχασαν» να δηλώσουν τις δεξαμενές τους, βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο, όχι μόνο της Εφορίας αλλά και των πολεοδομικών αρχών για πιθανές παρανομίες.
Η διασύνδεση των συστημάτων ΑΑΔΕ και Κτηματολογίου δεν σταματά στις πισίνες. Το «φοροσαφάρι» επεκτείνεται σε ακίνητα που δεν δηλώθηκαν ποτέ, έχουν ψευδώς μειωμένα εμβαδά ή ακόμα και σε περιουσίες που ανήκουν σε οφειλέτες με μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο. Τα στοιχεία από τις δηλώσεις Ε9 και τις δηλώσεις περιουσίας θα διασταυρωθούν με τα αρχεία του Κτηματολογίου, αποκαλύπτοντας κάθε παρατυπία. Αυτήν την περίοδο, δρομολογείται η πλήρης διαλειτουργικότητα των στοιχείων του Κτηματολογίου και του Ε9, με τη δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων που θα δώσει τη δυνατότητα εκτεταμένων διασταυρώσεων.
Οι στόχοι είναι σαφείς:
• Εντοπισμός ακινήτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ στο Ε9 για αποφυγή ΕΝΦΙΑ.
• Καταλογισμός φόρων σε ακίνητα με δηλωμένα μικρότερα εμβαδά.
• Εντοπισμός οφειλετών με μεγάλη ακίνητη περιουσία που δεν πληρώνουν τα χρέη τους.
Η διασταύρωση των στοιχείων θα οδηγήσει αυτόματα στον καταλογισμό συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που δεν δηλώθηκαν καθόλου η δηλώθηκαν ανακριβώς, με σκοπό τη μείωση της φορολογητέας αξίας. Σε περιπτώσεις που η πραγματική αξία της περιουσίας υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ, επιβάλλεται επιπλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, ενώ προστίθενται τόκοι για εκπρόθεσμη καταβολή.