Στο ζήτημα των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές επανήλθε μέσα σε λίγα 24ώρα ο Κ. Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας εκ νέου νομοθετική παρέμβαση καθώς ο διάλογος με τις τράπεζες δεν προχωράει. Οι 6 παρεμβάσεις σε τράπεζες και Funds.
Τον «δύσκολο δρόμο» της νομοθετικής επιβολής αναμένεται να υιοθετήσει τελικά η κυβέρνηση στο ζήτημα των υψηλών προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων με τις διοικήσεις των τραπεζών και των παρόχων δεν οδηγούν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές.
Μετά την νέα παρέμβαση χθες το απόγευμα του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για τις 6 παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε τράπεζες και funds, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου τονίζουν στο news247.gr ότι «μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων με τα τραπεζικά επιτελεία, τα αποτελέσματα κρίνονται πενιχρά και πλέον η επιλογή της νομοθετικής παρέμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης δείχνει μονόδρομος».
Ήδη ο Κωστής Χατζηδάκης φρόντισε να προϊδεάσει την αγορά για τις επερχόμενες εξελίξεις προαναγγέλλοντας νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μείωση των υψηλών τραπεζικών προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στα POS στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν προχωρήσουν σε μείωσή τους.
Ο Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε ότι βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη μια μεγάλη συζήτηση με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας για τη μείωση των υπερβολικών χρεώσεων που επιβάλλονται σε μια σειρά τραπεζικές εργασίες και επιβαρύνουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην αγορά για τις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στα POS, αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν και συστήματα άμεσων συναλλαγών, όπως το IRIS, με μηδενικές προμήθειες.
Ο Υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι αν οι τράπεζες επιμείνουν και οι υπερβολικές χρεώσεις παραμείνουν ως έχουν τότε θα υπάρξει στο επόμενο χρονικό διάστημα η παρέμβαση του ΥΠΕΘΟ ώστε να προχωρήσει ταχύτερα η μείωση τους ειδικά στις μικρές συναλλαγές.
Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια που επιβάλουν σήμερα οι acquirers στους εμπόρους κυμαίνεται μεταξύ 1% και 2% περίπου και περιλαμβάνει και την προμήθεια που εισπράττουν τα σχήματα καρτών Visa και Mastercard και αποτελεί για τους εμπόρους σημαντική επιβάρυνση για ένα μικρό σχετικά μέσο τζίρο συναλλαγών, ειδικά σε κατηγορίες προϊόντων όπου το περιθώριο κέρδους είναι οριακό.
Στο κόστος της προμήθειας που επιβαρύνονται οι μικροί έμποροι θα πρέπει να συμπεριληφθεί τόσο η δαπάνη για την απόκτηση του POS που φθάνει τα 300 ευρώ, όσο και το κόστος συντήρησης που κυμαίνεται μεταξύ 2,5-4,5 ευρώ μηνιαίως.
Από τις πλευράς τους τράπεζες και πάροχοι δεν δείχνουν να ανησυχούν με το τελεσίγραφο Χατζηδάκη και εκτιμούν ότι παρά την αργή πρόοδο των διαπραγματεύσεων, θα επέλθει συμφωνία, καθώς υπάρχει διάθεση για μείωση των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές και παραπέμπουν στο πρόσφατο παράδειγμα της NBG Pay που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες μείωση των προμηθειών στο 0,5% για συναλλαγές με κάρτα αξίας έως 10 ευρώ.
Οι τραπεζικές παρεμβάσεις
Ο κ. Χατζηδάκης δεν έμεινε μόνο στην παρέμβαση του στο Φόρουμ των Δελφών αλλά χθες επανήλθε στο ζήτημα με τοποθέτηση του στα Social Media, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα για τις κυοφορούμενες εξελίξεις. Αναφερόμενος στις συνολικές παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου στο τραπεζικό σύστημα μίλησε για κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να μειωθούν δραστικά για τους επαγγελματίες οι χρεώσεις για τις συναλλαγές μικρού ύψους μέσω των POS τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα δείτε τα αποτελέσματα.
Συνολικά ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα, από την ανάληψη των καθηκόντων της και μετά όπως:
- Η χορήγηση δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα για να τονωθεί ο ανταγωνισμός και να υπηρετούνται έτσι καλύτερα οι πολίτες.
- Η παροχή εναλλακτικών δυνατότητων για τους αποταμιευτές, πέραν από τις τράπεζες: έγινε αφορολόγητη η απόκτηση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου τα οποία και προσφέρουν επιτόκιο της τάξης του 3,5-4%.
- Μπήκε τέλος στο καθεστώς της έλλειψης ενημέρωσης για τους δανειολήπτες από τα funds. Υποχρεώθηκαν εδώ και μερικές μέρες, με νόμο, να ενημερώνουν πλήρως και ηλεκτρονικά τους δανειολήπτες για τις υποχρεώσεις τους και
- Η επιτάχυνση της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Έγινε ουσιαστικά υποχρεωτικός για τις τράπεζες, προς όφελος των ευάλωτων. Γι’ αυτό υπάρχουν τριπλάσιες αιτήσεις και πολύ περισσότερες διευθετήσεις.
- Η στήριξη του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS και η υποχρεωτικότητα, ως δυνατότητα συναλλαγών για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις.
Πηγή: news247.gr