Άλλη μια χρονιά σύγκλισης σηματοδοτεί η οικονομική μεγέθυνση κατά 2,1% που κατέγραψε για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου η ΕΛΣΤΑΤ, απέναντι σε μια εικόνα στασιμότητας που έδινε την ίδια ώρα η Eurostat, για την ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Το πιο θετικό από τα μηνύματα των τελευταίων ανακοινώσεων είναι ότι οι επενδύσεις ανέκαμψαν το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, έχοντας αύξηση 2,9%, μετά την συγκυριακή πτώση τους κατά 5,7% το 4ο τρίμηνο του 2023. Την ακόμη καλύτερη συνέχεια προμηνύει και η αύξηση των εισαγωγών κατά 3,1%. Τούτο, με δεδομένο ότι οι επενδύσεις που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, λόγω της χαμηλής παραγωγικής βάσης της χώρας, απαιτούν μεγάλης αξίας εισαγωγές. Η μικρότερη αύξηση κατά 2,1% των εξαγωγών, ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη λόγω της χαμηλής ανάπτυξης τόσο της Ευρωζώνης (0,4%) όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 0,5%.Σίγουρο είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι προκλήσεις είναι πολλές. Για να φτάσει η Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας 2024-2025 του Απριλίου, θα πρέπει να πετύχει ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης λίγο πάνω από 2,6% για τα υπόλοιπα τρία τρίμηνο του χρόνου, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται πολύ εύκολο.
Οι εσωτερικές προκλήσεις
Σε ότι αφορά την εσωτερική οικονομία, εκτός από τις επενδύσεις μεγάλο βάρος για την αύξηση του ΑΕΠ θα έχει και η ιδιωτική κατανάλωση. Με το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών να πλήττονται από το υψηλό επίπεδο τιμών, οι ελπίδες στρέφονται άλλη μια χρονιά στον Τουρισμό.
Τα μηνύματα των επαγγελματιών του χώρου είναι θετικά αφού όλο και περισσότεροι κάνουν πρόβλεψη για έσοδα ύψος 22 δις ευρώ για το 2024. Επίσης υπάρχει προσδοκία για άνοδο των εξαγωγών, ειδικά σε ότι αφορά τα αγαθά, αφού η Ευρωζώνη φαίνεται να ξεπερνά την στασιμότητα και να αναπτύσσεται ταχύτερα το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.
Οι δημόσιες επενδύσεις, παρότι έχουν προϋπολογισμό 12,2 δις, όμως δεν είναι δεδομένες. Τούτο, με δεδομένο ότι η εισροή κοινοτικών πόρων 11 δις ευρώ που αναμένεται φέτος από το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ, προϋποθέτει συνέπεια σε ότι αφορά τους χρόνους και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες.
Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας
Μετά την μείωση κατά 0,25% των επιτοκίων της την Πέμπτη, η ΕΚΤ μείωσε τις προσδοκίες των αγορών μέχρι και το τέλος του χρόνου, για τρείς μειώσεις μέσα στο 2024 ενώ παράλληλα έδειξε να ανησυχεί και για την πορεία του πληθωρισμού παρότι η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη είναι ότι θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά.
Εκτός από την νομισματική πολιτική, όλοι στην ΕΕ κρατούν την ανάσα τους για την επόμενη μέρα του ευρωκοινοβουλίου αλλά και των κοινοτικών οργάνων, με δεδομένη την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων κυρίως στην Βόρεια και την Δυτική Ευρώπη.
Τέλος μεγάλο θέμα τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ειδικά στο ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλτ Τραμπ στην Προεδρία. Κάτι τέτοιο, θα σηματοδοτήσει άλλο έναν εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ και θα έχει συνέπειες που δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν τόσο στους δύο πολέμους που εξελίσσονται στην περιοχή μας, αυτόν στην Ουκρανία και το δεύτερο που εξελίσσεται στην Μέση Ανατολή. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία και για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης αφού ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ δεν θα είναι τόσο “προστατευτικό” για την ΕΕ όσο ήταν μέχρι τώρα.
Πηγή: capital.gr