Νομοσχέδιο για αναθεώρηση της δομής και της λειτουργίας του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο τα εθνικά και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προωθεί το υπουργείο εθνικής οικονομίας και οικονομικών.
Το νομοσχέδιο που θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά από την ψήφιση του μέχρι και το τέλος του 2025 ώστε να μπει σε πλήρη εφαρμογή από το 2026 φιλοδοξεί να κωδικοποιήσει διάσπαρτες διατάξεις σε βάθος χρόνου σχεδόν εξήντα ετών και να δημιουργήσει ένα νέο συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει την υλοποίηση και τον κύκλο ζωής των δημοσίων έργων.
Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο εποπτείας και διαχείρισης όλων των δημόσιων επενδύσεων, είτε αυτές υλοποιούνται μέσω σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), είτε είναι συγχρηματοδοτούμενα (ΤΑΑ ΕΣΠΑ), είτε αποτελούν έργα εθνικής προτεραιότητας και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Ένας δεύτερος στρατηγικός στόχος είναι να υπάρξει για πρώτη φορά ένας εκ των προτέρων μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σε τρία στάδια. Στην κατεύθυνση αυτή στο πρώτο στάδιο θα θεσπίζεται ένα στρατηγικό πλάνο 20ετίας για όλες τις δημόσιες επενδύσεις. Παράλληλα θα υπάρχει και ένας ενδιάμεσος 10ετής σχεδιασμός, ο οποίος θα στοχεύει στην οριστικοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων, αλλά και την επίλυση τυχόν νομικών προβλημάτων που θα πρέπει να επιλυθούν εκ των προτέρων για να προχωρήσουν τα έργα. Σε ένα τρίτο επίπεδο θα υπάρχει ένας ακόμη σχεδιασμός για την υλοποίηση έργων το χρονοδιάγραμμα των οποίων θα ξεπερνά τη θητεία της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Νέο κεφάλαιο για το ΠΔΕ θα είναι η πρόβλεψη και η χρηματοδότηση έργων που θα θωρακίζουν την χώρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο ένα σκέλος τους θα αφορούν την αποκατάσταση ζημιών από πρόσφατες και παλαιότερες φυσικές καταστροφές και στο δεύτερο σκέλος θα περιλαμβάνει την ενίσχυση βασικών υποδομών ενάντια σε πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.
Επιτάχυνση και εξορθολογισμός διαδικασιών
Το πιο δύσκολο κομμάτι στην υλοποίηση του νομοσχεδίου θα είναι η αλλαγή των διαδικασιών ώστε οι δημόσιες επενδύσεις να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χωρίς αποκλίσεις, από τον διαγωνισμό κατακύρωσης τους μέχρι και την ολοκλήρωσή τους ενώ θα τα παρακολουθεί σε όλο τον κύκλο ζωής τους.
Το ξεκαθάρισμα και η κωδικοποίηση των διατάξεων για το ΠΔΕ θα απαιτήσει την συνεργεία και των υπόλοιπων παραγωγικών υπουργείων ώστε το νέο πλαίσιο να έχει την ζητούμενη συνοχή και να μην υπάρχουν εκ των υστέρων καθυστερήσεις στα έργα. Οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες θα είναι αυτές που θα απαιτήσουν ένα μεγάλο διάστημα μετάβασης, από το σημερινό τρόπο λειτουργίας του ΠΔΕ στο νέο σύστημα.
Οι πρώτες κινήσεις
Το “νέο” ΠΔΕ θα αναδιαρθρώσει τον τρόπο οργάνωσης του ΠΔΕ, λαμβάνοντας ως βάση τα προγράμματα χρηματοδότησης, καθώς και τους χρόνους εκτέλεσης έργων. Επίσης, το νέο σύστημα θα ξεκαθαρίσει του πόρους που είναι δεσμευμένοι στα έργα που υλοποιούνται ήδη αλλά και στα έργα τα οποία πρόκειται τα υλοποιηθούν. Από εκεί και πέρα θα κατανείμει τα κονδύλια τόσο για την κατασκευή, όσο και για την συντήρηση επενδύσεων μακροπρόθεσμα. Θα προβλέπεται επίσης, ότι μέσω ειδικού μηχανισμού θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν μικρότερα έργα, με την προοπτική της σταδιακής ένταξής τους στο νέο ΠΔΕ.
Πηγή: capital.gr