Υψηλή απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), αλλά χαμηλές εκταμιεύσεις, εμφανίζει η Ελλάδα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια «γεφύρωσης» του επενδυτικού κενού, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της χώρας.
Το θέμα έθιξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. «Η έγκαιρη απορρόφηση και η εκταμίευση των πόρων του RRF προς τον ιδιωτικό τομέα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των προβλεπόμενων ρυθμών αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου κατά την περίοδο 2024 – 2026. Μέχρι στιγμής, το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (41% από συνολικό ποσό 36 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα είναι 4η στη σχετική κατάταξη των χωρών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις, ωστόσο, προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών».
Υπενθυμίζεται πως από τα περίπου 670 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ΤΑΑ, το μερίδιο της Ελλάδας ανέρχεται σε 36 δισ. ευρώ, μετά και την πρόσφατη επιτυχή αναθεώρηση του αρχικού σχεδίου. Από αυτά τα 18 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 18 δισ. ευρώ σε δάνεια, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις). Τα επίμαχα ποσά θα πρέπει να έχουν εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του 2026, διαφορετικά θα χαθούν.