Την ευκαιρία για την οριστική αλλαγή σελίδας της οικονομίας θα δώσουν τους επόμενους 30 μήνες τα 21,3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να ολοκληρώσει το εθνικό πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», το οποίο ξεκίνησε με πόρους 31,7 δισ. ευρώ και έχει φτάσει πλέον τα 36 δισ. ευρώ.
Τα κέρδη από την ολοκλήρωση του εθνικού προγράμματος είναι τεράστια, αφού θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη κατά 1,2% τον χρόνο μέχρι και το τέλος της δεκαετίας και περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας. Ο δρόμος, όμως, δεν θα είναι εύκολος. Η Ελλάδα θα πρέπει από τώρα μέχρι και το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2026, να απορροφά και να αποδίδει σε έργο 723 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
Από πλευράς υποχρεώσεων θα πρέπει να πετύχει άλλα 155 ορόσημα και στόχους για να συνεχίσει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την εκταμίευση δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε το πρώτο «στρίμωγμα», με το σπάσιμο της 4ης δόσης των 3,3 δισ. ευρώ σε δύο κομμάτια, με το υπ. Οικονομίας να κάνει αίτημα πληρωμής μόνο για τα 2,3 δισ. ευρώ των δανείων της δόσης, με προοπτική να ζητήσει το 1 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων με νέο αίτημα μέσα στον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί πλέον απόλυτος συντονισμός για να μη χαθούν όσα έχουν κερδηθεί μέχρι τώρα.
Μέσα από τις 103 επενδύσεις και τις 76 μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν θα ωφεληθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες θα καταλήξει τουλάχιστον το 1/3 των πόρων, δηλαδή 12,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 36 δισ. ευρώ του ελληνικού προγράμματος.
Το 50%
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν διαθέσιμο περίπου το 50% των 36 δισ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0», δηλαδή 21,6 δισ. ευρώ, αλλά υπό προϋποθέσεις. Καταρχάς θα πρέπει να θυμίσουμε ότι περίπου το 50% των δανείων ύψους 17,3 δισ. ευρώ, που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά σε επενδύσεις που θα μπορούν να κάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν μέχρι και 250 άτομα.
Σημειώνεται ότι έως τις 26/3/2024 είχαν συμβασιοποιηθεί 287 δάνεια, εκ των οποίων τα 136 είναι δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός του συνόλου των δανειακών συμβάσεων φθάνει τα 11,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,75 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 3,77 δισ. ευρώ δάνεια των τραπεζών και 2,63 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια των επενδυτών. Προϋπόθεση για να ευεργετηθεί κάποιος με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να έχει το λεγόμενο «τραπεζικό προφίλ». Με άλλα λόγια, η επιχείρησή του να παρουσιάζει κέρδη τα τελευταία 3 χρόνια, να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές στην εφορία, να μην έχει «κόκκινα» δάνεια και φυσικά να μην έχει τον τίτλο της χρεοκοπημένης επιχείρησης με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Εχουν προηγηθεί άμεσες επιχορηγήσεις ύψους 1,35 δισ. ευρώ για ψηφιοποίηση, εκσυγχρονισμό τουριστικών υποδομών και αγροτοδιατροφή αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό τον καιρό «τρέχει» και το ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ Επιχειρώντας» με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Προγράμματα
Σε ό,τι αφορά τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, η Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα έχει «τρέξει» από το 2021 προγράμματα εγγυοδοσίας και επιδότησης κεφαλαίων και επιτοκίων συνολικού ύψους 9,3 δισ. ευρώ τα οποία βασίστηκαν σε πόρους του ΤΑΑ ύψους 2,23 δισ. ευρώ.