Νέες παρεμβάσεις, στρατηγικού χαρακτήρα, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον αγώνα που έχει ξεκινήσει για ακόμα φθηνότερες τραπεζικές συναλλαγές!
Λαμβάνοντας αυστηρά υπόψη τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία του τραπεζικού τομέα, η κυβέρνηση κάνει τα σχέδια της. Θα “ξεδιπλωθούν” εάν τα ιδρύματα δεν προχωρήσουν από μόνα τους σε ακόμα πιο ουσιαστικές μειώσεις στις προμήθειες και ειδικά αυτές που αφορούν στις συναλλαγές με το Δημόσιο και την καθημερινότητα των πολιτών.
Σ’ αυτό το στάδιο το οικονομικό επιτελείο περιμένει να δει θα υπάρξουν ανακατατάξεις στην αγορά μετά από τις κινήσεις της Attica και της Παγκρήτιας τράπεζας για την δημιουργία των λεγομένου 5ου πόλου. Παράλληλα όμως συνεχίζει να ασκεί έμμεσες πιέσεις στις χρεώσεις των τραπεζικών καρτών ενισχύοντας όσο μπορεί το σύστημα πληρωμών IRIS.
Μόλις λήξει η νέα παράταση, έως την 31η Αυγούστου, για την εγκατάσταση του IRIS στις αποδέκτες μεθόδους πληρωμών από επαγγελματίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση του IRIS που είναι η επέκταση του σε όλη την αγορά ασκώντας πίεση και στα ιδρύματα να ανεβάσουν το αποδεκτό όριο από τα 500 ευρώ στα 1000 ευρώ. Το σκεπτικό είναι να καταστεί το σύστημα IRIS ως ένας εναλλακτικός τρόπος χρήσης πληρωμών που θα πιέσει τον ανταγωνισμό στις τραπεζικές κάρτες.
Άλλωστε η προτίμηση του ειδικά από τους νέους δημιουργεί νέα δεδομένα στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Δεδομένα που οι τράπεζες και εταιρείες καρτών δεν μπορούν να μη λάβουν υπόψη τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι πληρωμές παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση καθώς οι εγγεγραμμένοι χρήστες του IRIS ξεπερνούν πλέον τα 2,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από 405.000 εγγράφηκαν από τον Ιανουάριο και μετά.