Στο δημοσιονομικό κόστος «σκοντάφτει» ο σχεδιασμός για ριζικό λίφτινγκ στην εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, παρά το ότι ως έχει, δημιουργεί αδικίες και στρεβλώσεις.
«Κάτι πρέπει να γίνει», λένε χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Εργασίας. «Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κανένα σενάριο», απαντούν από το ΓΛΚ, όπου αναμένουν την Παρασκευή τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις για την επόμενη τετραετία, από την Κομισιόν.
Αυτήν τη στιγμή η εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει περίπου 400 χιλιάδες συνταξιούχους και υπολογίζεται ως εξής: 3% για συντάξεις 1.400-1.700 ευρώ, 6% για συντάξεις 1.701-2.000 ευρώ, 7% για συντάξεις 2.001-2.300 ευρώ, 9% για συντάξεις 2.301-2.600 ευρώ και φτάνει στο 14% όσο υψηλότερη είναι η σύνταξη. Ποιο είναι το δομικό πρόβλημα; Οι παραπάνω συντελεστές δεν εφαρμόζονται προοδευτικά, όπως στη φορολογική κλίμακα, αλλά αν κάποιος υπερβεί το “σκαλοπάτι”, ο υψηλότερος συντελεστής δεν υπολογίζεται επί της διαφοράς, αλλά στο σύνολο του ποσού.
Το σενάριο των παρεμβάσεων με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται να μπορεί να “περπατήσει”, καθώς αν επιχειρηθεί να περιοριστεί το “βάρος” στις υψηλότερες συντάξεις, θα πρέπει να αυξηθούν αναλογικά οι συντελεστές στα χαμηλότερα κλιμάκια.
Δημοσιονομικό κόστος έχει και το έτερο σενάριο, που προβλέπει ότι η σημερινή κλίμακα θα παραμείνει ως έχει ή έστω με οριακές αλλαγές συντελεστών, αλλά θα εφαρμόζεται προοδευτικά, δηλαδή όπως η φορολογική κλίμακα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, κάποιος που παίρνει σύνταξη 1.800 ευρώ δεν θα επιβαρύνεται με εισφορά 6% για το σύνολο του ποσού αλλά μόνο στα 100 ευρώ που υπερβαίνει το “σκαλοπάτι” των 1.700 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα επιβαρύνεται με συντελεστή 3%.
Στη χειρότερη περίπτωση, όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα πρέπει να ανέβουν τα όρια για την εφαρμογή της εισφοράς. Με απλά λόγια, η προγραμματισμένη αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025 να συμπαρασύρει αναλόγως και τα “σκαλοπάτια” της εισφοράς αλληλεγγύης.