Ο πληθωρισμός συνεχίζει να απασχολεί έντονα την ΕΚΤ, καθώς παρά το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με την περυσινή χρονιά, εντούτοις παραμένει μακριά από τα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, που είναι στην περιοχή του 2% και χαμηλότερα. Στην Ελλάδα, ο μεγάλος προβληματισμός έρχεται από το μέτωπο των υπηρεσιών, όπου ο σχετικός δείκτης έχει υπερβεί το 4%. Σε αυτόν τον δείκτη περιλαμβάνονται αμοιβές, κομμωτήρια, ασφάλειες, ενοικιαζόμενες κατοικίες κ.ά., με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η καθημερινότητα των πολιτών.
Από την άλλη πλευρά, οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι έχει μπει φρένο στην άνοδο. Αυτό βέβαια δεν κάνει πιο εύκολη τη ζωή των καταναλωτών, αλλά αν μη τι άλλο, τους επιτρέπει να κάνουν έναν καλύτερο προγραμματισμό.
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ παρακολουθεί την εξέλιξη του πληθωρισμού, όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat, και αν μη τι άλλο δείχνει να προβληματίζεται. Και αυτό διότι από τη μία υπάρχει στο προσκήνιο μία νέα εστία πιέσεων (υπηρεσίες) και από την άλλη ο δομικός πληθωρισμός δείχνει να μην κάμπτεται.