Τη στιγμή που η Ευρώπη πασχίζει για να μειώσει τις ώρες εργασίες και να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σε προσωπικό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλώνει πως για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός πρέπει να αυξηθεί είτε η παραγωγικότητα των υπαλλήλων είτε οι ώρες που εργάζονται.
Την ίδια στιγμή επίσης, οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται με λιγότερα χρήματα και οι εταιρίες να βγάζουν περισσότερα κέρδη. Μια “εξίσωση” που μάλλον δεν τη λες και πολύ δελεαστική ή … ρεαλιστική για να μπορέσει να ισχύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, ο βασικός άξονας της επιχειρηματολογίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επίτευξη του πληθωριστικού στόχου του 2% αντιμετωπίζει αυξανόμενες αμφιβολίες, γεγονός που ενδεχομένως να περιορίζει τις ελπίδες για συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων.
Για να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΚΤ, όπως προβλέπεται στα τέλη του επόμενου έτους, η αύξηση της παραγωγικότητας πρέπει να συνοδευτεί από περιορισμό των αμοιβών των εργαζομένων και των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών.
Ένα πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό θα μείωνε το κόστος ανά μονάδα προϊόντος, ασκώντας πτωτική πίεση στον πληθωρισμό. Παρά ταύτα, αυτό έχει αποδειχθεί κάτι το οποίο είναι δύσκολο, ενώ τα σοκ, από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, απειλούν να αφήσουν ανεξίτηλα σημάδια στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Εάν δεν επιτευχθεί επαρκής βελτίωση, οι προβλέψεις που στηρίζουν τη στάση πολιτικής της ΕΚΤ θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο. Οι αναλυτές αναμένουν επί του παρόντος ότι οι αξιωματούχοι θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων το φθινόπωρο.
Η συζήτηση «εστιάζεται όλο και περισσότερο στην παραγωγικότητα», σύμφωνα με τον οικονομολόγο της BNP Paribas, Πωλ Χόλινγκσγουορθ, ο οποίος προβλέπει αύξηση των μισθών σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες της ΕΚΤ και συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.
«Η ΕΚΤ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παραγωγικότητας για να αμβλύνει κάποιες από τις πιέσεις του μοναδιαίου κόστους εργασίας», υποστήριξε. «Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στον πληθωρισμό».
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η άποψη της ΕΚΤ ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί κατά περίπου 1% το 2025 και το 2026 είναι υπερβολικά αισιόδοξη, ακόμη και μετά την πρόσφατη, χαμηλότερη επικαιροποίησή της.