Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να παρατείνει τις υφιστάμενες περικοπές παραγωγής αυτή την εβδομάδα, ακόμη και τη στιγμή που η εστίαση των αναλυτών μετατοπίζεται από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή προς την καλοκαιρινή ζήτηση.
Τα στελέχη του ΟΠΕΚ+ αρχικά επρόκειτο να συνέλθουν αυτοπροσώπως στη Βιέννη την 1η Ιουνίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα η συνάντηση μετατέθηκε, πια, στις 2 Ιουνίου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Τελικά, την Παρασκευή 31 Μαΐου, το γκρουπ αποφάσισε να μετατρέψει τη συνάντηση αυτή σε κατ’ ιδίαν σύνοδο στο Ριάντ, τουλάχιστον για ορισμένους από τους κορυφαίους αξιωματούχους.
Ίντριγκα για τη συνάντηση
Aν και μερικοί εκ των εκπροσώπων των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται ακόμα να παραστούν μέσω τηλεδιάσκεψης, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι από το Καζακστάν, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ πρόκειται να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν τις επόμενές τους κινήσεις.
Τα ολοένα και μεταβαλλόμενα σχέδια όσον αφορά τη σύνοδο δημιουργούν ένα επιπλέον «πέπλο ίντριγκας» για μια συνάντηση η οποία μέχρι τώρα απλά θεωρούταν τυπική.
Όλα τα στελέχη αυτά που έχουν μέχρι τώρα επιβεβαιώσει πως θα προσέλθουν στο Ριάντ προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν δεσμευτεί να πραγματοποιήσουν επιπλέον περικοπές στην παραγωγή αργού, πέραν των μειώσεων σε επίπεδο ομίλου οι οποίες λήγουν στο τέλος του β’ τριμήνου.
Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ εφαρμόζουν επί του παρόντος περικοπές της προσφοράς κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Μόλις 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από αυτές τις περικοπές αντιπροσωπεύουν ομόφωνες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής της ομάδας του ΟΠΕΚ και λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι υπόλοιπες μειώνονται εθελοντικά από ένα υποσύνολο της συμμαχίας. Μια περικοπή ύψους 1,66 εκατ. βαρελιών ισχύει μέχρι το τέλος του 2024, ενώ 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως της προμήθειας έχουν περικοπεί μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν το εάν η τελευταία αυτή περικοπή θα παραταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο, εν μέσω των προβλεπόμενων αυξήσεων της ζήτησης.
«Τον Ιούνιο, η Κίνα θα έχει εξέλθει σε μεγάλο βαθμό από την εποχή συντήρησης των διυλιστηρίων. Η αμερικανική κατανάλωση βελτιώνεται καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, οπότε τον Ιούνιο θα πρέπει ήδη να καταγράψουμε αρνητικά υπόλοιπα αργού. Στη συνέχεια, ο Αύγουστος είναι ο μήνας αιχμής όσον αφορά την ζήτηση» δήλωσε στο CNBC ο Βίκτορ Κατόνα, επικεφαλής αναλυτής αργού της Kpler.
Ο ΟΠΕΚ+ παρακολουθεί επίσης τη συμμόρφωση των μεμονωμένων μελών με τις ποσοστώσεις, ζητώντας από ορισμένους παραγωγούς να εφαρμόσουν πρόσθετες περικοπές. Το Ιράκ και το Καζακστάν έχουν καταθέσει λεπτομερή σχέδια αντιστάθμισης της παραγωγής τους.