Παράταση δύο εβδομάδων έλαβαν οι υποψήφιοι επενδυτές προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή σχολίων στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου για τον Φορέα Ακινήτων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη Δεκεμβρίου.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι η παράταση δόθηκε μετά από αίτημα των τεσσάρων ενδιαφερόμενων funds – Bain Capital, Christofferson (CRC), Fortress και KAICAN Hellas-Beaumont.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του ανταγωνιστικού διαλόγου του διαγωνισμού για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων του νόμου υπ’ αρίθμ. 4738/2020.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το επιτελείο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών θα είχε την πρώτη δια ζώσης συνάντηση με τους υποψήφιους επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα και επαναληπτική συνάντηση την τρέχουσα.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στις εν λόγω συναντήσεις αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον για επένδυση στον Φορέα, δεδομένου ότι το επόμενο στάδιο είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εκ μέρους των επενδυτών.
Προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος για τους επενδυτές, το ΥΠΕΘΟ προχώρησε σε ουσιαστικές βελτιώσεις του πλαισίου λειτουργίας του Φορέα οι οποίες περιλήφθηκαν στον νόμο για το ιδιωτικό χρέος που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Στόχος ήταν να ενισχυθεί η χαμηλή απόδοση επενδύσεων (IRR) μέσω της παροχής φορολογικών και άλλων κινήτρων, όπως η έκπτωση 30% στην αξία απόκτησης του ακινήτου.
Το αποτέλεσμα των εν λόγω βελτιώσεων αναμένει να δει στην επόμενη φάση της διαδικασίας το ΥΠΕΘΟ προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του δύσκολου project που αποτελεί και το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση του πλαισίου λειτουργίας του αναθεωρημένου πτωχευτικού νόμου.
Σημειώνεται, πάντως, ότι το βασικότερο αίτημα των επενδυτών για αύξηση της επιδότησης δεν ικανοποιήθηκε από το ΥΠΕΘΟ. Σύμφωνα με το παρόν πλαίσιο, η επιδότηση ενοικίου που προβλέπει ο νόμος ξεκινά από τα 70 ευρώ (για μονοπρόσωπο νοικοκυριό) και ανέρχεται στα 210 ευρώ για τους ευάλωτους δανειολήπτες.
Πηγές των ενδιαφερόμενων funds έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη αύξησης της επιδότησης, δεδομένης της εκτίναξης των μισθωμάτων στην Ελλάδα τα τελευταία έτη. Εκ μέρους της Πολιτείας, ωστόσο, η εν λόγω βελτίωση δεν προκρίνεται, καθώς θα μπορούσε να συμπαρασύρει μια σειρά από άλλα επιδόματα ευαλώτων αυξάνοντας σημαντικά το δημοσιονομικό βάρος.
Μικρό “καλάθι” κρατούν, πάντως, πηγές της αγοράς για την επιτυχία του εγχειρήματος που αποτελεί πρωτοτυπία της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που υπογραμμίζουν είναι τα ρίσκα που αναλαμβάνει ο επενδυτής δεδομένου ότι τα έσοδά του συνδέονται αφενός με την καταβολή μισθώματος εκ μέρους “κόκκινων” οφειλετών και, αφετέρου, με το πτωχευτικό δίκαιο και τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που εμπεριέχουν σημαντικά ρίσκα δεδομένης της προβληματικής λειτουργίας του εν λόγω πλαισίου στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: capital.gr