Πρόσκληση στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες για την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο σχεδιάζει να απευθύνει από αρχές του έτους ο όμιλος Goldair. Πρόκειται για μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, η οποία διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της ανατίμησης των υλικών κατασκευής και του ενεργειακού κόστους και η οποία ανέτρεψε τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Να σημειωθεί ότι το έργο είχε αναλάβει σε πρώτη φάση η Μυτιληναίος, το οποίο όμως δεν θα κατασκευάσει καθώς οι συνθήκες στην αγορά έχουν μεταβληθεί ριζικά και έχει αποφασιστεί η επιλογή του αναδόχου μέσω κλειστής διαγωνιστικής διαδικασίας για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (ΘΕΚ), στόχος είναι να υπάρξει ανάδοχος έως τα τέλη Φεβρουαρίου ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.
Το πρότζεκτ για το εμπορευματικό κέντρο ιδιωτών στην έκταση των 588 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, περιλαμβάνει αποθήκες και υποστηρικτικά κτήρια συνολικής έκτασης 235.000 τ.μ.
Ο παραχωρησιούχος θα κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου, τα εσωτερικά έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, δίκτυα αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού και επικοινωνιών, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Το 2023 υπήρξε έτος καθοριστικό για την πορεία της επένδυσης του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου. Η ΘΕΚ κατέθεσε τον φάκελο αδειοδότησης του κέντρου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ οι τελικές μελέτες του έργου βρίσκονται σε φάση πλήρους ολοκλήρωσης.
Σύμφωνα με την εταιρεία, με την ολοκλήρωση του έργου, το Θριάσιο φιλοδοξεί να καταστήσει τη χώρα μας το επίκεντρο των συνδυασμένων μεταφορών και αποθήκευσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα χαρακτηριστικά του ΘΕΚ θα προσδώσουν νέα δυναμική στον τομέα των logistics στην Αττική, ενώ το κέντρο θα μπορεί να εξυπηρετήσει ένα ευρύ φάσμα διεθνούς και ευρωπαϊκού πελατολογίου με αυξημένες και ιδιαίτερες απαιτήσεις, καθιστώντας την χώρα μας πόλο έλξης σύνθετων δραστηριοτήτων στον τομέα των διαμεταφορών και της ελαφράς μεταποίησης.
Το πρότζεκτ του Θριασίου πέρασε από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια καθώς χρειάστηκε να γίνει η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης και πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για να γίνει αποδεκτή η αναθεωρημένη σύμβαση από την DG Comp και να επιλυθούν τα ζητήματα περί κρατικών ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέφθηκε ο διπλασιασμός του εφάπαξ οικονομικού ανταλλάγματος από 10 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε η ετήσια πληρωμή του παραχωρησιούχου προς την ΓΑΙΑΟΣΕ, από 2,51% σε 5% επί των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων για όλη την περίοδο παραχώρησης. Επίσης, το ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα διπλασιάστηκε από 350.000 ευρώ σε 700.000 ευρώ.