Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που συνεργάζεται με τους φορολογούμενους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ δίνουν χρηματικές αμοιβές σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει αμοιβές 34,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2022 ενώ η εφορία της Μ. Βρετανίας περίπου 600.000 ευρώ. Το ελληνικό σύστημα που αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή παρέχει μπόνους έως 3.000 ευρώ σε όσους επώνυμα καταγγέλλουν παραποιημένους μηχανισμούς μέσω της εφαρμογής appodixi. Ωστόσο, εάν και αρχικά η κυβέρνηση (και η προηγούμενη) είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η χρηματική αμοιβή θα δινόταν αναδρομικά, σε όσους επωνύμως είχαν προβεί σε καταγγελίες και είχε διαπιστωθεί παραποίηση μηχανισμών (και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις) από το σχέδιο νόμου δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως γίνεται σαφές ότι η χρηματική αμοιβή ενεργοποιείται με την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα περισσότεροι από 230.000 πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους την εφαρμογή appodixi. To μπόνους ξεκινά από τα 100 ευρώ και μπορεί να φθάσει εώς 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:
1. Αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος επιχείρησης, μετά το σκανάρισμα απόδειξης μέσω της εφαρμογής σάρωσης “QR code appodixi”, η οποία αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση
2. Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των εκατό ευρώ 100, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.
3. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια επιχείρηση, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου δηλαδή της απόδειξης με τη μεγαλύτερη αξία.
4. Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
5. Η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο Διαδίκτυο στο Πρόγραμμα “Διαύγεια” .
6. Η καταβολή του ποσού της χρηματικής επιβράβευσης διενεργείται, ως δαπάνη, με έκδοση από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. Χρηματικού Εντάλματος Προπληρωμής (Χ.Ε.Π.).
7. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή, μπορούν να ορίζονται και άλλες παραβάσεις που συνεπάγονται την καταβολή χρηματικής επιβράβευσης
Πηγή: capital.gr