Ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας στον οποίο θα τεθούν οι βάσεις για το τετραετές πλάνο για την οικονομία, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες και θα υλοποιηθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Μέσα στο μήνα, η Ελλάδα θα έχει μια καθαρή εικόνα για τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα συντάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025. Ως τις 21 του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις οροφές των δαπανών για το 2025.
Στην Ελλάδα αναμένεται η οροφή αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για το επόμενο έτος να ξεπεράσει το 3% από 2,6% που ήταν για το 2024 δίνοντας κάποια περιθώρια ευελιξίας για τον επόμενο χρόνο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση μέτρων πολιτικής. Μέσα στο μήνα θα δημοσιοποιηθεί και η έκθεση για την αξιολόγηση με βάση το ευρωπαϊκό εξάμηνο που έγινε στις αρχές Απριλίου.
Σε αυτήν, εκτός από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, αναμένεται να περιλαμβάνεται και ένα σαφές σήμα για την απελευθέρωση των 15,7 δις του ESM, το οποίο περιλαμβάνεται σήμερα στα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου. Με τη χρήση των πόρων αυτών, αναμένεται άλλωστε να αποπληρωθεί η 3η διπλή δόση ύψους 5,3 δις ευρώ από το διμερές δάνειο της Ελλάδας με την Ευρωζώνη (GLF) μέχρι και το τέλος του χρόνου. Το υπόλοιπο από το ποσό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωθούν μνημονικά χρέη μέχρι και το τέλος του 2026, μειώνοντας ισόποσα και το χρέος.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για ανάπτυξη, Ελλάδα και ΕΕ έχουν οριακές διαφορές μέχρι και το 2025. Στις εαρινές της προβλέψεις, η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,2% για φέτος και 2,3% για το 2025 έναντι 2,5% και 2,6% αντίστοιχα που προβλέπει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οι διαφορές οφείλονται κυρίως στις προβλέψεις για την απόδοση των επενδύσεων από τις κοινοτικές πρωτοβουλίες (ΤΑΑ, ΕΣΠΑ) στην οικονομία τόσο φέτος όσο και τον επόμενο χρόνο.
Η διαπραγμάτευση για το 4ετές πλαίσιο
Οι όποιες διαφορές υπάρχουν αλλά και οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για το χρέος, την πορεία του ελλείμματος αλλά και οι πολιτικές που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα μέχρι και το 2027, θα είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, η οποία θα ξεκινήσει στην ουσία από τον Ιούλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.
Η Αθήνα, θα πρέπει να οριστικοποιήσει και να παρουσιάσει σε αυτό το διάστημα ένα πακέτο νέων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης στα μέσα τους 2026. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι στην ουσία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον επόμενο χρόνο, η χώρα μας έχει ανώτατο όριο 1,5% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, λόγω του ότι συνεχίζει να έχει χρέος μεγαλύτερο από το 90% του ΑΕΠ, παρά το γενικό όριο του 3% του ΑΕΠ που ισχύει για τις χώρες με μικρότερο χρέος.
Η δυσκολία της διαπραγμάτευσης που θα εξελιχθεί μέσα στο καλοκαίρι, είναι ότι θα γίνει για πρώτη φορά σε ένα περιβάλλον δύσκολο, καθώς οι “μεγάλοι” της ΕΕ (η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία) θα πρέπει να κάνουν διορθώσεις για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Αθήνα θα πρέπει να περάσει τις εξετάσεις της, χωρίς να δεχθεί δύσκολους στόχους οι οποίοι τελικά θα θέσουν έμμεσους περιορισμούς στην οικονομική πολιτική.
Πηγή: capital.gr