Η επέκταση των POS στο σύνολο της της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να εκτινάξει τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα σε συνδυασμό και με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των καταστημάτων λιανικής (εφόσον πρόκειται για επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και μονοπρόσωπες επιχειρήσεις) και όλων των επαγγελματιών. Η νέα απόφαση είναι ήδη έτοιμη και ελέγχεται από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων και δεν αποκλείεται ακόμα και εντός της εβδομάδας να δοθεί στη δημοσιότητα. Η υποχρέωση σε σειρά επαγγελματικών κλάδων να έχουν τερματικά POS θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο με ενδεχόμενη παράταση ενός μήνα (έως τον Φεβρουάριο). Έτσι λοιπόν από το νέος έτος θα πρέπει να διαθέτουν POS: Ταξί, κινηματογράφοι, λαϊκές αγορές, περίπτερα, παντοπωλεία, ασφαλιστικές εταιρείες, έμποροι σε πανηγύρια, συναυλιακοί χώροι- εκδηλώσεις κ.λ.π.
Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω η επέκταση των POS θα οδηγήσει στην αύξηση του ύψους των συναλλαγών αλλά και των εσόδων του κράτους. Και αυτό καθώς αρκετοί απ;o τους κλάδους που θα ενταχθούν, αποκρύβουν σήμερα σημαντική φορολογητέα ύλη. Όπως προκύπτει από την έκθεση χρηματοπιστωτική σταθερότητας της ΤτΕ, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 1,048 δισ, παρουσιάζοντας αύξηση 2% ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 49 δισεκ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.
-Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 52, από 50 το προηγούμενο εξάμηνο.
-Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές .
-Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.414 ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,48% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο . Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο.
- Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ, από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022.
Ωστόσο δεν λείπουν και οι απάτες με πλαστικό χρήμα. Οι δείκτες της έντασης της απάτης αφορούν την αναλογία των περιστατικών απάτης και της αντίστοιχης αξίας τους προς τον αριθμό και την αξία των συναλλαγών. Σε όρους περιστατικών απάτης, ο δείκτης αυξήθηκε το α΄ εξάμηνο του 2023 κατά 31% και ανήλθε στο επίπεδο του 0,02% αντιστοιχώντας σε μία συναλλαγή απάτης ανά 5,2 χιλ. συναλλαγές. Σε όρους αξίας των περιστατικών απάτης, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 29% και ανήλθε σε 0,03%, αντιστοιχώντας σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 4 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών.
Από την ανάλυση των περιστατικών απάτης ανά δίαυλο συναλλαγής με κάρτες πληρωμών, δηλαδή α) συναλλαγές σε τερματικά ΑΤΜ, β) πληρωμές σε τερματικά POS και γ) εξ αποστάσεως συναλλαγές χωρίς τη φυσική παρουσία της κάρτας (card not present – CNP), προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό απάτης αφορά τις εξ αποστάσεως συναλλαγές. Ειδικότερα, το α΄ εξάμηνο του 2023, ο αριθμός των περιστατικών απάτης που καταγράφηκε ανά δίαυλο συναλλαγής ανήλθε σε 2.705 στις συναλλαγές ΑΤΜ, σε 26 χιλ. στις πληρωμές POS και σε 174 χιλ. στις συναλλαγές CNP.
Η αντίστοιχη αξία των περιστατικών απάτης διαμορφώθηκε σε 900 χιλ. ευρώ στις συναλλαγές ΑΤΜ, σε 2,5 εκατ. ευρώ στις πληρωμές POS και σε 9 εκατ. ευρώ στις συναλλαγές CNP.
Αναλύοντας περαιτέρω την απάτη που διενεργήθηκε στις εξ αποστάσεως συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου διαπιστώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών απάτης αφορά τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου.
Πηγή: capital.gr