«Κλειδώνει» έως το τέλος της εβδομάδας η περιβόητη «επιταγή ακρίβειας» μέχρι 250 ευρώ, που θα χορηγηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα: Αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν πως τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού θα είναι τέτοια που θα επιτρέψουν την απόδοση της «επιταγής» σε όσα νοικοκυριά το έχουν ανάγκη. Μένει να καθοριστεί η περίμετρος των δικαιούχων, οι οποίοι θα λάβουν τα χρήματα, κάτι που θα προκύψει από το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου.
Ημερομηνία «κλειδί» είναι η ερχόμενη Πέμπτη 16 Νοεμβρίου οπότε και θα ανακοινωθούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία και θα καθορίσουν ουσιαστικά και το ύψος των ποσών που θα χορηγηθούν, αλλά και τον αριθμό των δικαιούχων.
Πότε θα καταβληθεί η «επιταγή ακρίβειας»
Βάσει των σχετικών πληροφοριών, από τα αποτελέσματα θα πιστοποιείται η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου και έτσι θα «ανοίγει» ο δρόμος για την επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται στην περιοχή των 200 – 250 ευρώ, και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένεται να γίνουν προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Πέρυσι πάντως η «επιταγή ακρίβειας» είχε δοθεί σε έναν διευρυμένο κύκλο «ευάλωτων» νοικοκυριών, καθώς συνολικά, οι δικαιούχοι του μέτρου ήταν 2,3 εκατομμύρια πολίτες και το συνολικό κόστος είχε διαμορφωθεί σε 496 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε συνταξιούχους.
Ο αριθμός των δικαιούχων είχε διαμορφωθεί ως εξής:
1 εκατ. συνταξιούχοι
000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ
000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που έλαβαν διπλή δόση τον Δεκέμβριο
000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,
000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%,
000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες
Φέτος τα ποσά της ενίσχυσης αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μεταξύ 20 με 22 Δεκεμβρίου.
Προϋποθέσεις για την καταβολή «επιταγής ακρίβειας»
Η οικονομική ενίσχυση πέρυσι αφορούσε πρωτίστως σε συνταξιούχους που είχαν εισοδήματα μόνο από συντάξεις και που λάμβαναν κύρια και επικουρική έως 800 ευρώ.
Αναλυτικά, οι προϋποθέσεις προκειμένου οι συνταξιούχοι να λάβουν την επιδότηση ήταν:
Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν έπρεπε να υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες εξακόσια (9.600,00) ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 τις δεκαέξι χιλιάδες οκτακόσια (16.800,00) ευρώ.
Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, θεωρείτο το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προέκυπτε από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή είχε προσδιοριστεί για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προέκυπτε από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ.
Πέρα από τους συνταξιούχους όμως ενισχύθηκαν και δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21 και δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, αλλά και όσοι έπαιρναν επίδομα ΑμεΑ.
Πηγή: enikos.gr