Οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζουν να ανησυχούν ότι ένα νέο κύμα «καλοκαιρινού» πληθωρισμού, που θα υποκινηθεί από τον τουρισμό, θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο.
Στους τουρίστες που διαμαρτύρονται για το πόσο πιο ακριβό είναι να επισκεφθεί κανείς τη Σίφνο το φετινό καλοκαίρι, η διευθύντρια ξενοδοχείου Ισιδώρα Χανδέλη έχει μια απλή απάντηση: αυγά. «Οι επισκέπτες μας πιστεύουν ότι εκμεταλλευόμαστε την υψηλή ζήτηση. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον υψηλό πληθωρισμό που όλοι αντιμετωπίζουμε», δήλωσε η κ. Χανδέλη . «Για να καταλάβετε, ένα απλό αυγό κόστιζε πέρυσι 25 λεπτά και τώρα είναι στα 45 λεπτά».
Μάλιστα, όπως είπε, η φετινή αύξηση των τιμών των δωματίων κατά 15% στο ξενοδοχείο που διευθύνει ήταν η πρώτη εδώ και τέσσερα χρόνια.
Σε όλα τα τουριστικά hotspots της Ευρώπης, οι επισκέπτες έχουν αντιμετωπίσει απότομες αυξήσεις τιμών, καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλίουν το αυξανόμενο κόστος στους πελάτες τους.
Ο Claudio Scarpa, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων της Βενετίας, δήλωσε ότι τα πλυντήρια στα οποία βασίζονται οι ξενοδόχοι της πόλης έχουν συνδέσει τις τιμές τους με τους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν πέρυσι. “Αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς μας”, δήλωσε ο Scarpa. «Έχει αναγκάσει τα ξενοδοχεία να προσαρμόσουν τις τιμές τους κατά 20%».
Τώρα οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζουν να ανησυχούν ότι ένα νέο κύμα «καλοκαιρινού» πληθωρισμού που θα υποκινηθεί από τον τουρισμό θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο.
Το κόστος των πτήσεων, της διαμονής και γενικά των διακοπών έχει αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς, καθώς ο τομέας, πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα δραστηριότητας.