Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 26 Απριλίου που «άνοιξε» η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως και τις 4 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 4.086.512 φορολογικές δηλώσεις Ε1 που αντιστοιχεί στο 60% επί του συνόλου και 583.508 δηλώσεις Ε3 που αντιστοιχεί στο 36% επί του συνόλου.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στις 22 ημέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, πρέπει να υποβληθούν περίπου 2.530.000 δηλώσεις Ε1 (ήτοι 40%) & 1.002.000 δηλώσεις Ε3 (ήτοι 64%). Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση θα πρέπει να υποβάλλονται περί τις 160.000 δηλώσεις, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς νέα παράταση.
Επίσης πολλά τα προβλήματα στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες Φορολογικές Δηλώσεις.
– Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.
-Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.
– Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.
– Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.
– Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.
– Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.
– Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.
– Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023.
– Εάν δεν υπήρχε καταχωρημένο IBAN σε φορολογούμενο δεν μπορούσε να υποβληθεί η φορολογική του δήλωση.
Όμως στην περίπτωση των οίκοθεν εκκαθαρίσεων, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα χωρίς να υπάρχει καταχωρημένο IBAN. Εφόσον διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, η τροποποιητική φορολογική δήλωση, δεν μπορεί να υποβληθεί για αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν έχει καταχωρηθεί IBAN.
– Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.
Εκτός όλων των ανωτέρω, θέλουμε να προσθέσουμε ότι την 1η Ιουλίου ξεκίνησε η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου, με πολλά προβλήματα και εκεί, κάτι που συνεπάγεται πληθώρα επιπλέον εργασιών και εργατοωρών για τα λογιστικά γραφεία.
Επίσης πρέπει να τονισθεί ότι ο μήνας Ιούλιος είναι μήνας υποβολής ΦΠΑ, όπου μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα, έχει γίνει και αλλαγή του εντύπου ΦΠΑ. Αυτό έχει δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα και δυσλειτουργίες στο σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εργατοώρες.
Όπως αντιλαμβάνεστε οι διαμορφούμενες συνθήκες τον μήνα Ιούλιο, πέρα από τις δηλωτικές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2023, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί και θα επιφέρει πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.