Την επίλυση πάγιων προβλημάτων και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας με βάση το μοντέλο της ΔΕΗ θα επιχειρήσει το ΥΠΕΘΟ για 11 ΔΕΚΟ, οι οποίες βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου με οριζόντιες αλλά και ειδικές παρεμβάσεις για κάθε μια επιχείρηση με νομοσχέδιο που θα προωθήσει στη Βουλή.
Ο στόχος είναι η κάθε μία επιχείρηση να λύσει χρόνια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί επί σειρά ετών και να αποδώσουν όλες τα μέγιστα με βάση τις δυνατότητές τους τόσο για τους εργαζόμενους τους, όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Η πρώτη οριζόντια παρέμβαση για όλες θα είναι να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σύστημα διοίκησης. Για τον λόγο αυτό το νομοσχέδιο θα προβλέπει την πρόσληψη στελεχών από την αγορά με ταχείες διαδικασίες και βάση τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα χωρίς τις μακροχρόνιες διαδικασίες του ΑΣΕΠ.Mute
Ένα δεύτερο οριζόντιο μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί για κάθε επιχείρηση είναι η αξιοποίηση της περιουσίας των ειδικών τους χαρακτηριστικών με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς τους.
Βελτιώσεις θα υπάρχουν επίσης και σε θέματα προσωπικού ανάλογα με τη δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης, δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα (π.χ. εποχικό προσωπικό, μετατάξεις, κ.λπ.).
Ποιες ΔΕΚΟ θα αφορά
Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα αφορά παρεμβάσεις στις εξής δημόσιες επιχειρήσεις:
1. Τον Όμιλο ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ οι οποίες πάσχουν από ελλείψεις προσωπικού, πεπαλαιωμένο υλικό και κατακερματισμένες προμήθειες οι οποίες δεν επιτρέπουν τις αστικές υπηρεσίες του λεκανοπεδίου, να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό με εξαίρεση το μετρό.
2. Τα ΕΛΤΑ. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία πάσχουν από μεγάλες ελλείψεις προσωπικό και οικονομικά ελλείμματα χάνοντας μερίδιο της αγοράς, ενώ έχει παγώσει και η ιδέα της εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου.
3. Η ΕΤΑΔ. Για την εταιρία τουριστικών ακινήτων έχει ήδη ανακοινωθεί η δημιουργία 9 εταιριών αξιοποίησης ακινήτων ώστε να αυξηθεί η απόδοση του τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει.
4. Η εταιρεία διαχείρισης των ακινήτων του ΟΣΕ (ΓΑΙΑΟΣΕ) η οποία επίσης υστερεί σε ταχύτητα και απόδοση, στην αξιοποίηση της περιουσίας που διαχειρίζεται.
5. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (η θυγατρική της ΕΤΒΑ που διαχειρίζεται τα βιομηχανικά πάρκα) η οποία μπορεί να παίξει ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
6. Η HELEXPO ΔΕΘ η οποία επίσης θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί συνολικά.
7. Ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), στον Ρέντη όπου εκτός από την διοίκηση θα πρέπει να γίνει μια ανατιμολόγηση των υπηρεσιών του.
8. Ο Οργανισμός της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
9. Οι Ελληνικές Αλυκές οι οποίες πάσχουν σήμερα από κατεύθυνση στην αξιοποίηση τους.
10. Η εταιρία διαχείρισης της Διώρυγας της Κορίνθου.
11. Η 5G Ventures. Η εταιρία επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχών, η οποία ιδρύθηκε με τα έσοδα του δημοσίου από τη διάθεση των αδειών για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).
Το εθνικό επενδυτικό ταμείο
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και διατάξεις για τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Το νέο Ταμείο αναμένεται να κινηθεί σε ανάλογο πλαίσιο με τα Sovereign Funds άλλων κρατών. Θα ενταχθεί στο Υπερταμείο, με αρχικό κεφάλαιο ύψους 1 δισ. ευρώ (με μόνο μέτοχο το ελληνικό δημόσιο), που θα προέλθει από διαθέσιμα κρατικών φορέων, αλλά και από την εισφορά σε ρευστό από την απόσχιση της ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο.