Την επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου εντός του 2025 και την απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, που θα ξεμπλοκάρει χιλιάδες μεταβιβάσεις, επιδιώκει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτριος Παπαστεργίου έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου με τίτλο: “Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης”.Unmute
Πιο αναλυτικά, με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται:
α) η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων,
β) η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών,
γ) η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”,
δ) η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στην οργάνωση και λειτουργία του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”.
Τι προβλέπει για τις μονομερείς διορθώσεις
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου επιτρέπει τη μονομερή διόρθωση μικρών αποκλίσεων. Ειδικότερα, ο κύριος ενός οικοπέδου, εάν δεν έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, δύναται υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ταύτιση μεταξύ των στοιχείων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της εγγραφής στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου, να προβαίνει μονομερώς στη διόρθωση, σύμφωνα με την ως άνω ταύτιση, των συμβολαιογραφικών πράξεων κτήσης της κυριότητας επί του γεωτεμαχίου αναφορικά με: αα) την πραγματική επιφάνεια, αβ) το περίγραμμα και αγ) τη χρήση των κτισμάτων.
Η διόρθωση διενεργείται μονομερώς, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: αα) δεν μεταβάλλεται κανένα περιγραφικό στοιχείο του γεωτεμαχίου, αβ) οι αποκλίσεις επί του εμβαδού βρίσκονται εντός των ποσοστών απόκλισης οι οποίες για οικόπεδα ή γήπεδα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού, ορίζονται σε ποσοστό ± 5% και για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα ή γήπεδα σε ποσοστό ± 10%, και αγ) έχει καταβληθεί τυχόν οφειλόμενος εκ της μεταβολής φόρος.
Σε περιπτώσεις οικοπέδων ή γηπέδων, επί των οποίων έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, μετρήσεις με απόκλιση εμβαδού έως και 2% από τις αναγραφόμενες στις πράξεις σύστασης μετρήσεις θεωρούνται αποδεκτές και δεν απαιτείται η τροποποίηση ή διόρθωση των πράξεων σύστασης και των τίτλων κτήσης, προκειμένου για τη μεταβίβαση των οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών.
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι το “Ελληνικό Κτηματολόγιο” δύναται να χρησιμοποιεί εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη της διαδικασίας ελέγχου πράξεων κτηματολογίου. Ειδικότερα η εφαρμογή, μέσω της λήψης, επεξεργασίας και καταχώρισης στοιχείων επί υποβληθεισών αιτήσεων στις υπηρεσίες του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο” καταρτίζει εισηγήσεις προς τα αρμόδια όργανα, με αντικείμενο τον έλεγχο των προϋποθέσεων καταχώρισης της αιτούμενης πράξης. Η εισήγηση δεν δεσμεύει κατ’ ουδένα τρόπο την κρίση του αποφασίζοντος προσώπου.
Κ. Κυρανάκης: Με το σ/ν ξεμπλοκάρουν χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων
“Το 2025, η Ελλάδα επιτέλους θα έχει κτηματολόγιο” δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, με αφορμή τη θέση του νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση.
Τόνισε μάλιστα ότι “τον Ιανουάριο ο στόχος μας είναι να έχουμε 85% της χώρας κτηματογραφημένο και άρα, λοιπόν, οι μεγαλύτερες περιοχές της χώρας να έχουν ενιαίους κανόνες και μέχρι τέλος του χρόνου όλοι να έχουν ενιαίους κανόνες και επίσης απλοποιούμε τις διαδικασίες μεταβίβασης”. Ο κ. Κυρανάκης πρόσθεσε ότι “εμείς την προηγούμενη εβδομάδα ανεβάσαμε σε διαβούλευση της διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο ουσιαστικά βάζει στην τελική φάση την κτηματογράφηση στη χώρα”. Όπως επεσήμανε η νέα ρύθμιση θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες οι οποίοι θέλουν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους να κάνουν μια μονομερή τροποποίηση σύστασης η οποία θα βασίζεται στη σύγχρονη μέτρηση διαμερίσματος”.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην διάταξη “η οποία λέει ότι αν έχεις πράξη αποχαρακτηρισμού και απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων αυτή και μόνο αυτή αρκεί για να μεταγράψεις το ακίνητό σου και να το ξαναπάρεις στα χέρια σου. ‘Αρα λοιπόν και αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο θα βάλει πάρα πολλά ακίνητα εντός συναλλαγής. Και φυσικά επεκτείνουμε τη δυνατότητα για τα αγνώστου, δηλαδή αυτά τα οποία είχαν αμελήσει οι πατεράδες μας, παππούδες μας όταν τα δηλώσουν και για τη δική μας γενιά και τα βρίσκει αγνώστου το κτηματολόγιο επεκτείνουμε αυτή τη δυνατότητα και μπορείς να τα εγγράψεις αν έχεις μεταγραμμένο τίτλο ή αν έχεις αποδοχή κληρονομιάς”.
Όσον αφορά στην χρήση εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι “έχουμε φτιάξει ένα μοντέλο το οποίο διαβάζει φυσική γλώσσα το συμβόλαιο, αντιλαμβάνεται μόνο του τι είδους πράξη είναι αυτή και κάνει εισήγηση για το νομικό έλεγχο που πρέπει να εφαρμόσει ο κάθε προϊστάμενος ή ο κάθε δικαιογράφος που έχει δικαίωμα υπογραφής. ‘Αρα λοιπόν στο αριστερό μέρος της οθόνης σου εντοπίζει ακριβώς το κείμενο του συμβολαίου ποιος είναι ο κανόνας που εφαρμόζεται και στο δεξί μέρος της οθόνης σου λέει αν προκρίνει την εφαρμογή του κανόνα ή πρέπει να απορριφθεί διότι δεν βρίσκει ας πούμε την κατάλληλη πληροφορία ή πρέπει με βάση την πληροφορία του συμβολαίου να απορριφθεί ένας συγκεκριμένος κανόνας”.
Πηγή: capital.gr