Ενεργοποιείται εντός του Ιουνίου το νέο ψηφιακό σύστημα που θα παρακολουθεί κεντρικά όλες τις ρυθμίσεις οφειλών και θα ειδοποιεί εγκαίρως τους φορολογούμενους όταν κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση.
Το νέο ψηφιακό σύστημα θα παρακολουθεί κεντρικά όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις ρυθμίσεις που είναι ενεργές και θα ειδοποιεί εγκαίρως τους φορολογούμενους όταν κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση. Παράλληλα τις προσεχείς μέρες αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ για το νέο κανονιστικό πλαίσιο που προβλέπει τους νέους ευνοϊκούς όρους για όσους έχουν ρυθμίσεις τα χρέη τους.
Εφόσον ο οφειλέτης δεν πληρώσει μια δόση της ρύθμισης, το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον φορολογούμενο με το οποίο θα καλείται να πληρώσει τη “ξεχασμένη” δόση και ταυτόχρονα θα ενημερώνεται για τις συνέπειες που έχει εφόσον χάσει τη ρύθμιση. Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:
– Όταν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μια μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης θα λαμβάνει σχετική ειδοποίηση
-Οταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης όπως για παράδειγμα φορολογίας εισοδήματος ή δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων, μια ρύθμιση μπορεί να χαθεί, θα λαμβάνει ειδοποίηση.
Με το μήνυμα που θα λαμβάνει ο οφειλέτης θα ενημερώνεται για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει όταν χάσει τη ρύθμιση, οι οποίες είναι οι εξής:
1. Θα καταστεί απαιτητό από την αρμόδια ΔΟΥ ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, προσαυξημένο με όλους τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
2. Ο οφειλέτης θα είναι “ανοιχτός” στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
3. Θα απωλέσει και άλλα ευεργετήματα της ρύθμισής του, όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος και η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.
Σημειώνεται ότι οι ενεργές ρυθμίσεις οφειλών, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ αγγίζουν σήμερα τα 4,611 δις. ευρώ , ή 4,6% από τα περίπου 107 δις. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών. Επτά στους δέκα οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρωστούν έως 300.000 ευρώ και συνολικά έχουν ρυθμίσει χρέη 3,2 δις. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα περίπου 1,4 δις. ευρώ αφορούν ένα μικρό όγκο οφειλετών (29,6% του συνόλου των φορολογουμένων με ρυθμισμένα χρέη) που χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ ο καθένας.
Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών αφορά τους “μικρούς” με χρέη από 500 έως 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και από 10.000 έως 100.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.
Με την μέχρι πρότινος διαδικασία οι οφειλέτες βρίσκονταν εκτός ρύθμισης εφόσον δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Επίσης η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα οδηγούσε στην απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ίσχυε και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δημιουργούσαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Με το νέο πλαίσιο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον:
-Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους.
-Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.
Πηγή: capital.gr