Σαφή προτροπή στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση ή ακόμη και σε επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης και για να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να καλύψουν το κόστος των μισθολογικών αυξήσεων για τα επόμενα χρόνια, απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
“Η αύξηση του μισθολογικού κόστους καθιστά επιτακτικά αναγκαία τη μείωση ή επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της για τη Νομισματική πολιτική και στο κεφάλαιο που αφορά τις προοπτικές απασχόλησης.Mute
Με την ξεκάθαρη αυτή αναφορά της η Τ.τ,.Ε δείχνει εμμέσως πλην σαφώς ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5%) για το 2025 και άλλο τόσο (0,5%) το 2027, είναι καλοδεχούμενη μεν αλλά όχι αρκετή για να καλύψει την αύξηση του μισθολογικού κόστους.
Με την προτροπή της αφενός καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει εμπροσθοβαρώς τη μείωση των εισφορών ώστε η μια μονάδα (1%) να εφαρμοστεί σε μια δόση από το 2025 και αφετέρου καθιστά αναγκαία μια μείωση που θα υπερβαίνει τη 1 μονάδα ακόμη και αν εφαρμοστεί σε μια δόση το 2025.
Οι πηγές ωστόσο από τις οποίες θα μπορούσε να προέλθει μια περαιτέρω μείωση των εισφορών δεν είναι πολλές. Η μια μονάδα σχεδιάζεται να αφαιρεθεί από την εργοδοτική εισφορά ασθένειας ώστε από 4,55% να μειωθεί σε 4,05% το 2025 και σε 3,55% από το 2027, ενώ στην περίπτωση που απαιτηθεί μεγαλύτερη μείωση (π.χ. 2%, ή 2,5%) τότε οι επιλογές θα αφορούν και τις εισφορές ανεργίας ώστε να αποφευχθεί ένα κούρεμα στις εισφορές σύνταξης που θα σήμαινε και περιορισμένες παροχές για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
Η λύση της επιδότησης εισφορών είναι μεν εφικτή καθώς έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν, πλην όμως δεν είχε μεγάλη απήχηση καθώς συνδυάστηκε με αύξηση και διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.