Στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας έχει ανεβεί η ισοτιμία με τα νομίσματα των εμπορικών εταίρων της ευρωζώνης και εκφράζονται ανησυχίες για τις εξαγωγές, ιδίως στην Κίνα. Αναμένεται η παρέμβαση της ΕΚΤ.
Ακριβότερο από κάθε άλλη φορά είναι το ευρώ στις αγορές συναλλάγματος και υπονομεύει την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ είναι πιθανό να επηρεάσει και τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφασή της για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του κοινού νομίσματος, η οποία το συγκρίνει με τα νομίσματα των εμπορικών εταίρων της ζώνης του ευρώ, δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη. Είναι επίσης κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του γιουάν σε τρία χρόνια, μειώνοντας ενδεχομένως την ελκυστικότητα των εξαγωγών της περιοχής σε μια εποχή που μια σειρά στοιχείων δείχνουν ότι τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η κινεζική οικονομία βυθίζονται.
Η ισχύς του ευρώ είναι σίγουρα μια ανησυχία για την ΕΚΤ, δήλωσε ο Μαρκ Ντράγκτεν της Insight Investment. «Η Ευρώπη πουλάει πολλά προϊόντα στην Κίνα», είπε. «Πρέπει να αναρωτιέστε για τη ζήτηση όταν η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται».
Αν και η ΕΚΤ εξετάζει μια σειρά νομισματικών δεικτών εκτός από την ονομαστική σταθμισμένη ισοτιμία, τα κέρδη του κοινού νομίσματος αρχίζουν να φαίνονται επισφαλή.Το ευρώ διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό 17 μηνών έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο άνω του 18% από τότε που έπεσε κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο τον Σεπτέμβριο, καθώς η ΕΚΤ πραγματοποίησε τον πιο επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της. Έχει επίσης εκτοξευθεί έναντι του γιεν και πρόσφατα σημείωσε άλμα έναντι της λίρας.
Τα τεχνικά σήματα υποδηλώνουν ότι το νόμισμα είναι υπεραγορασμένο. Υπήρξε μια πτωτική αντιστροφή του δείκτη σχετικής ισχύος εννέα εβδομάδων του ευρώ, ενώ ο δείκτης Commodity Channel Index -ο οποίος μετρά τις τρέχουσες τιμές σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα- έχει αρχίσει να πέφτει, υποδεικνύοντας τις απώλειες στο μέλλον.
«Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν έχει καμία δουλειά εδώ πάνω, και το ξέρει», δήλωσε ο Μπραντ Μπέτχτελ, στρατηγικός αναλυτής της Jefferies LLC.
Εάν η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαλαρώσει την επιθετική ρητορική της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού όταν οι αξιωματούχοι συναντηθούν την Πέμπτη, το ευρώ θα μπορούσε να ακολουθήσει τον δρόμο της βρετανικής λίρας. Το ράλι της στερλίνας χτύπησε τοίχο όταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν απρόσμενη μείωση την περασμένη εβδομάδα.
«Το ευρώ και η λίρα είναι λίγο υπερτιμημένα», δήλωσε ο Μπέχτελ, προβλέποντας ότι το ευρώ θα υποχωρήσει σε περίπου 1,1080 δολάρια, από περίπου 1,1114 δολάρια την Παρασκευή.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,10 δολάρια μέχρι τον Σεπτέμβριο πριν σημειώσει άνοδο στα 1,12 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.
Ο αναλυτής του Bloomberg, Βασίλης Καραμάνης σημειώνει ότι «με βάση τη διαφορά επιτοκίου, το ευρώ θα πρέπει να διαπραγματεύεται κάτω από τα 1,10 δολάρια. Η άνοδος σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και 17 μήνες υποστηρίχθηκε από τη ζήτηση δικαιωμάτων προαίρεσης, αλλά λίγα έχουν ουσιαστικά αλλάξει στο μακροοικονομικό σκηνικό. Η μεροληψία της αγοράς να αντιδράσει υπερβολικά στο αφήγημα ότι ο κύκλος σύσφιξης της Fed τελειώνει ήταν για άλλη μια φορά εμφανής και απαιτείται ένας νέος καταλύτης για να συνεχίσει το κοινό νόμισμα την ανοδική τάση».
Η ισχύς του νομίσματος μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Τζον Χάρντι, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Saxo Bank. Η κεντρική τράπεζα «πιθανότατα ανησυχεί στο μέτωπο του νομίσματος και το αναγνωρίζει ως κίνδυνο από την πλευρά της ανάπτυξης της οικονομίας», είπε.
Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 3,75% την Πέμπτη και οι επενδυτές θα εξετάσουν εξονυχιστικά τις παρατηρήσεις της Λαγκάρντ για ενδείξεις σχετικά με το εάν είναι πιθανή μια άλλη αύξηση τον Σεπτέμβριο.
Μια σειρά οικονομικών στοιχείων που αναμένονται αυτή την εβδομάδα θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διαμορφώσουν τα επόμενα βήματά τους, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων PMI για τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη ζώνη του ευρώ τη Δευτέρα, τα οποία προβλέπεται ως επί το πλείστον να επιβραδυνθούν. Την Τρίτη, θα βγουν οι ευρέως ακολουθούμενοι γερμανικοί δείκτες προσδοκιών IFO και, την Παρασκευή, η Γαλλία δημοσιεύει την έκθεση για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, με την ανάπτυξη να προβλέπεται να επιβραδυνθεί σε ετήσια βάση.
«Η μεγάλη δοκιμασία θα είναι η ανάπτυξη», δήλωσε η Κιτ Ζουκ, επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων στη Societe Generale. «Η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να δείξει λίγο μεγαλύτερη ανθεκτικότητα».