Αναφορικά με την απόδοση των προστίμων στη μάχη κατά της αισχροκέρδειας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρέθεσε δύο στοιχεία που συνηγορούν στο ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης αποδίδουν:
- Πρώτον, το πρόστιμο είναι πολλαπλάσιο από το κέρδος σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα που εντοπίζεται – Ένα σημαντικό εισοδηματικό όφελος υπέρ του Δημοσίου Ταμείου
- Δεύτερον, στην περίπτωση των τιμών και του μεγαλύτερου από τον νόμο κέρδους, την παραβίαση δηλαδή του πλαφόν για το μέγιστο περιθώριο κέρδους, διαπιστώνουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές πέφτουν μέχρι και 25%.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ο μόνος τρόπος παρέμβασης. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η ακρίβεια αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών, γι’ αυτό και απαντά με μια σειρά από στοχευμένα και συγκεκριμένα μέτρα:
- Με συστηματικούς ελέγχους στην αγορά και την επιβολή προστίμων για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.
- Από το 2020 μέχρι σήμερα, η ΔΙ.Μ.Ε.Α έχει διενεργήσει περισσότερους από 95 χιλ. ελέγχους και έχει επιβάλει συνολικά πρόστιμα άνω των 21 εκ. ευρώ.
- Εντός του 2023 έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 7 εκατ. ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθέμιτης κερδοφορίας και άλλα 4,5 εκατ. ευρώ για παραπλανητικές εκπτώσεις.
- Το 50% -σχεδόν- των προστίμων που έχουν επιβληθεί εντός του 2023 έχει ήδη εισπραχθεί.
- Με πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και η «Μόνιμη Μείωση Τιμής». Στην τελευταία, συμμετέχουν άνω των 1.200 κωδικών προϊόντων με το 90% αυτών να αφορούν σε επώνυμα προϊόντα. Στην πρωτοβουλία ανταποκρίθηκαν 100 εταιρείες (πολυεθνικές, μεγάλες ελληνικές εταιρείες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).