Tα μέλη του ρόκ συγκροτήματος Bi-2, τα οποία είχαν τεθεί υπό κράτηση για ένα διάστημα στην Ταϊλάνδη από τις υπηρεσίες μετανάστευσης, έφτασαν σήμερα στο Ισραήλ, θέτοντας τέλος στους φόβους ότι θα απελαθούν στη Ρωσία, όπου κινδυνεύουν με διώξεις.
Οι Bi-2, διάσημοι στη Ρωσία, έχουν πάρει θέση κατά του πολέμου στην Ουκρανία και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν για υποστήριξη της τρομοκρατίας από το Κρεμλίνο.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Ταϊλάνδης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Σρέτα Ταβισίν, ανέλαβε την υπόθεση χθες Τετάρτη και το συγκρότημα δήλωσε σήμερα ότι εγκατέλειψε τη χώρα με προορισμό το Ισραήλ.
Ένα βίντεο που αναμεταδόθηκε από το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Dojd έδειχνε να υποδέχονται το συγκρότημα σε ένα αεροδρόμιο «στο Ισραήλ».
Λίγες ώρες αργότερα, τα μέλη του συγκροτήματος Bi-2 έγραφαν σε ανάρτηση τους στο Facebook ότι είναι «ευτυχείς που είναι ελεύθεροι».
«Ευχαριστούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν και μας υποστήριξαν», έγραψαν προσθέτοντας ότι οι επικείμενες συναυλίες του στην Ευρώπη και το Ντουμπάι «θα πραγματοποιηθούν κανονικά».
Χθες Τετάρτη, το συγκρότημα ανέφερε ότι ο τραγουδιστής Γιεκγόρ Μπόρτνικ, γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα «Λιόβα-Bi-2» είχε ήδη εγκαταλείψει την Ταϊλάνδη με προορισμό το Ισραήλ.
Τα μέλη του συγκροτήματος Bi-2 συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στο Πουκέτ (νότια της Ταϊλάνδης), όπου το συγκρότημα έδινε συναυλία στο πλαίσιο διεθνούς περιοδείας.
Οι αρχές της Ταϊλάνδης είχαν ανακοινώσει ότι συνελήφθησαν επειδή δεν είχαν άδεια εργασίας και ότι θα μπορούσαν να απελαθούν.
Μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην Μπανγκόκ.
Το ρωσόφωνο συγκρότημα αποτελείται από επτά μέλη, ορισμένα από τα οποία έχουν ισραηλινή και αυστραλιανή υπηκοότητα καθώς και ρωσική υπηκοότητα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο είχε δηλώσει χθες ότι η ασφάλειά τους δεν είναι εγγυημένη εάν απελαθούν στη Ρωσία.
Ο «Λιόβα-Bi-2» δήλωσε στο BBC : προσπάθησαν να μας πιάσουν στο εξωτερικό
Ένας από τους ιδρυτές του συγκροτήματος ο Γιεγκόρ Μπόρτνικ, σε συνέντευξη του στη ρωσική υπηρεσία του BBC μόλις επέστρεψε στο Ισράηλ από την Ταϊλάνδη, συνέδεσε την σύλληψη των μελών του στην Ταϊλάνδη με την νέα εκστρατεία διώξεων των αντιφρονούντων στην Ρωσία.
Ο «Λιόβα-Bi-2» είπε ότι αυτό που συνέβη στο συγκρότημα ήταν «μια ασυνήθιστη εμπειρία, όταν κάποιοι προσπαθούν να σε πιάσουν στο εξωτερικό». «Καταλαβαίνω ότι πρόκειται για επιχείρηση, προφανώς είχε μελετηθεί νωρίτερα, αλλά , δυστυχώς, όπως βλέπετε, βρήκαν τον αδύνατο κρίκο, ο οποίος δεν εξαρτιόνταν από εμάς… Δεν θέλω να ζήσω πια στη Ρωσία» δήλωσε ο μουσικός όταν περίμενε στο αεροδρόμιο του Τελ-Aβίβ την πτήση από την Μπανγκόκ με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος Bi-2.
Ο Λιόβα Bi-2 είναι το μοναδικό μέλος του συγκροτήματος οποίος έχει μόνο ισραηλινή υπηκοότητα. Ο δεύτερος ιδρυτής του συγκροτήματος Αλεξάντρ Ούμαν ( Σούρα) εκτός από την ισραηλινή έχει και αυστραλιανή υπηκοότητα. Οι άλλοι πέντε μουσικοί του συγκροτήματος έχουν ρωσική υπηκοότητα, εκ των οποίων οι δύο ο Γιαν Νικολένκο και Μπορίς Λίφσιτς έχουν και ισραηλινή υπηκοότητα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι ισραηλινοί διπλωμάτες κατάφεραν να συμφωνήσουν για την απελευθέρωση τους και την απέλαση τους στο Ισραήλ τριών μουσικών που δεν έχουν παρά μόνο ρωσική υπηκοότητα. Νωρίτερα η ρωσική πρεσβεία στην Μπανγκόκ επέμενε ότι τα τρία μέλη του ροκ συγκροτήματος μπορούν να απελαθούν μόνο στη Ρωσία.