Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε καλοί στο να εντοπίζουμε τους φανερά επιθετικούς ανθρώπους. Αν και δεν αισθάνεστε καλά όταν κάποιος σας προσβάλλει, σας επικρίνει ή σας μειώνει, τουλάχιστον ξέρετε γιατί πονάτε.
Αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι γύρω μας, συμπεριλαμβανομένης της στενής οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων μας, μας κάνουν να νιώθουμε άβολα, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς το γιατί, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Yourtango”. Αν αυτό συμβαίνει συχνά με έναν ή περισσότερους ανθρώπους στη ζωή σας, μπορεί να έχετε να κάνετε με παθητικο-επιθετική συμπεριφορά.
Credit: 123RF
Η παθητική επιθετικότητα, όπως δηλώνει η λέξη, είναι η τάση για έμμεση έκφραση της εχθρότητας μέσω πράξεων, όπως οι διακριτικές προσβολές, η μελαγχολική συμπεριφορά, η ισχυρογνωμοσύνη ή η σκόπιμη αποτυχία εκτέλεσης των απαιτούμενων καθηκόντων.
Επειδή η παθητικο-επιθετική συμπεριφορά είναι σιωπηρή ή έμμεση, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ακόμη και όταν αισθάνεστε τις ψυχολογικές συνέπειες.
Τα 5 σημάδια τοξικής, παθητικο-επιθετικής συμπεριφοράς
Έμμεση αγνόηση
Στην τυπική της μορφή, η σιωπηλή μεταχείριση συνίσταται στην πλήρη αγνόηση ενός άλλου ατόμου, στην άρνηση να απαντήσετε σε ερωτήσεις του ατόμου και ίσως ακόμη και στην άρνηση να αναγνωρίσετε την παρουσία του. Αυτός ο τύπος σιωπηλής μεταχείρισης δεν είναι ιδιαίτερα παθητικο-επιθετικός, καθώς είναι πολύ σαφής.
Υπάρχουν όμως και πιο διακριτικοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να σας υποβάλει σε σιωπηλή μεταχείριση. Η παθητικο-επιθετική συμπεριφορά μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις πτυχές της ζωής και να διαπράττεται από άτομα οποιουδήποτε φύλου.
Για παράδειγμα, μπορεί ένας συνάδελφος «κατά λάθος» να μην σας αναγνωρίσει στον διάδρομο της εργασίας. Μόνο που αυτό συμβαίνει τυχαία, οπότε δυσκολεύεστε να καταλάβετε αν είναι σκόπιμο ή τυχαίο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε συναντήσεις ή κατά τη διάρκεια άλλων αλληλεπιδράσεων.
Ο συνάδελφός σας μπορεί να αγνοεί σκόπιμα τα σχόλιά σας, ωστόσο το κάνει με ασυνέπεια, οπότε δεν μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε αν είναι σκόπιμο ή όχι.
Εκτόξευση ανεπαίσθητων προσβολών
Οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουμε πότε μας προσβάλλουν ανοιχτά. Όμως οι ανεπαίσθητες προσβολές μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν ως αυτό που είναι.
Ένας συνάδελφος μπορεί να προσποιηθεί ότι σας κάνει κομπλιμέντο, αλλά όταν έχετε την ευκαιρία να το σκεφτείτε, συνειδητοποιείτε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μεταμφιεσμένη προσβολή.
Μια διακριτική προσβολή μπορεί επίσης να αποτελείται από μια κρυφή αναφορά στα πιο αδύναμα σημεία σας.
Σκυθρωπή συμπεριφορά
Είναι άβολο να βρίσκεστε κοντά σε ανθρώπους που είναι γκρινιάρηδες, κατσούφηδες, μελαγχολικοί ή κυκλοθυμικοί. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, όταν βρίσκεσαι κοντά σε ανθρώπους που συμπεριφέρονται έτσι σε μόνιμη βάση.
Για παράδειγμα, ένα άτομο -αν έχει όρεξη να σας απαντήσει καθόλου- μπορεί να επιλέξει να απαντήσει στο αθώο σχόλιο, την ερώτηση ή την παρατήρησή σας με ελαφρώς αρνητικό τρόπο. Ένα σκυθρωπό άτομο δεν θα χαμογελάσει, ούτε καν όταν ένας συνάδελφος λέει ένα αστείο και το υπόλοιπο γραφείο γελάει δυνατά.
Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν σκυθρωπή συμπεριφορά μπορεί να παραπονιούνται διακριτικά για τα πάντα γύρω τους, κάνοντας όλους στο χώρο εργασίας να αισθάνονται άβολα και λυπημένοι, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς γιατί αισθάνονται έτσι.
Επίμονο πείσμα
Το να είσαι πεισματάρης μπορεί να είναι ένα ευεργετικό χαρακτηριστικό προσωπικότητας σε ορισμένες καταστάσεις, ειδικά όταν είναι σημαντικό να παίρνεις θέση και να επιμένεις στη θέση σου. Αλλά μερικές φορές, το πείσμα είναι απλώς ένας τρόπος για να τιμωρηθεί κάποιος.
Το έμμεσα πεισματάρικο άτομο συνήθως υπερασπίζεται τη θέση ή την άποψή του αυστηρά και έχει καλά επιχειρήματα, οπότε δεν μπορείτε απλώς να απορρίψετε αυτά που λέει με βάση την έλλειψη λογικής.
Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι υπερασπίζεται τη θέση του μόνο και μόνο επειδή γνωρίζει ότι θα ενοχλήσει εσάς ή τους άλλους που πρέπει να τον ακούσουν. Όπως αναφέρθηκε, το πείσμα μπορεί να είναι καλό πράγμα, αλλά σε αυτή την περίπτωση, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τοξικού, παθητικο-επιθετικού ατόμου.
Αποτυχία στην ολοκλήρωση απαιτούμενων εργασιών
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα πεισματάρικα παιδιά. Όταν τα παιδιά φτάνουν σε μια ορισμένη ηλικία – τα τρομερά δύο, την εφηβεία ή κάποια άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας – αρνούνται να κάνουν ό,τι τους λένε. Αλλά τα παιδιά είναι παιδιά.
Είναι λιγότερο εύκολο να κατανοήσουμε, όταν ένας ενήλικας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να έχετε έναν συνάδελφο που βρίσκει σχεδόν πάντα έναν τρόπο να αποφεύγει τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσει. Αφήνουν την πλήρη ευθύνη σε άλλους ή αναλαμβάνουν μια εργασία και στη συνέχεια δεν την ολοκληρώνουν εγκαίρως.
Αν αυτό είναι αποτέλεσμα εργασιακού στρες, προβλημάτων στο σπίτι ή αναβλητικότητας, τότε ίσως να μην πρόκειται για παθητικο-επιθετική συμπεριφορά. Αν όμως είναι συχνή και δεν οφείλεται προφανώς σε ανεξάρτητους, εξωτερικούς παράγοντες, μπορεί να είναι εσκεμμένη και να λογίζεται ως παθητικο-επιθετική συμπεριφορά.
Αντιμετώπιση της παθητικής επιθετικότητας
Ενώ τα κύρια παραδείγματα παραπάνω επικεντρώθηκαν σε συναδέλφους που είναι παθητικά επιθετικοί, η ίδια συμπεριφορά παρατηρείται συχνά στις σχέσεις και τις φιλίες. Μπορεί να προκαλείται από φθόνο, ζήλια, μια υποκείμενη διαταραχή της προσωπικότητας ή φαρμακευτική αγωγή που παράγει παθητικο-επιθετική συμπεριφορά ως παρενέργεια – η λάθος δόση αντιψυχωσικής φαρμακευτικής αγωγής, για παράδειγμα, μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε κάποιον που είναι παθητικο-επιθετικός; Συνήθως δεν βοηθάει να του το πείτε. Σε κάποιο επίπεδο, γνωρίζουν ήδη τι κάνουν και μπορεί να κλιμακώσουν την κακή τους συμπεριφορά για να σας εκδικηθούν, αν το αναφέρετε.
Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι να αγνοήσετε τη συμπεριφορά και να προσποιηθείτε ότι δεν την παρατηρείτε.
Αν δεν φαίνεται να σας επηρεάζει, δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο γι’ αυτούς, και μπορεί να σταματήσουν τη συμπεριφορά τους λόγω της απουσίας αντίδρασής σας. Όταν η αγνόηση της παθητικο-επιθετικής συμπεριφοράς δεν είναι εφικτή, ίσως επειδή σας επηρεάζει έντονα ψυχολογικά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρήσετε απόσταση από το άτομο.
πηγή: instyle.gr