«Η σημερινή Ευρώπη δεν θα ευχαριστούσε τους Ευρωπαίους οραματιστές» δήλωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τον δημοσιογράφο Κώστα Μπογδανίδη ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόρδας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.
«Οι οραματιστές ξεκίνησαν για να φτιάξουν μια Ευρώπη πολιτικά ενωμένη» προσθέτει ο κ. Τσιόρδας και τονίζει:
«Πολιτική ενοποίηση προφανώς δεν έχει υπάρξει παρά το ότι έχουμε κοινό νόμισμα, θεσμούς και κοινές θέσεις σε διάφορα ζητήματα.
Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι ότι σε όλες αυτές τις δεκαετίες εξασφαλίσαμε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας που δεν είχε ποτέ πριν όλη η Ευρώπη».
Σε σχέση με τα προβλήματα της Ευρώπης ο κ. Τσίοδρας ανέφερε:
«Αν δει κάποιος παρ’ όλα τα προβλήματα που έχει η Ευρώπη, εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου για να ζει κανείς. Δεν νομίζω πως κάποιος θα προτιμούσε να ζει στην Ασία ή την Αμερική. Παρ’ όλα αυτά απέχουμε πάρα πολύ από αυτό που αρχικά είχαμε οραματιστεί. Απ’ όταν ξεκινήσαμε σε κάθε βήμα δεν έπαψαν ποτέ να είναι έντονοι οι εθνικοί ανταγωνισμοί. Το είδαμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις».
Αναφερόμενος πάντως στην ποιότητα και το επίπεδο ζωής που μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη ο κ. Τσίοδρας σημείωσε:
«Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο ζωής που έχουμε θα πρέπει οικονομικά να αναπτυχθούμε σε διαφορετικό επίπεδο από αυτό που βρισκόμαστε.
Όταν η Ευρώπη στο παρελθόν είχε το μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ, ενώ τώρα χάνει έδαφος πώς θα μπορέσει να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές;
Στην Ελλάδα πάντα υπήρχε ένας διχασμός ως προς τη δύση. Βέβαια ο δυτικός πολιτισμός είχε ξεκινήσει από την Ελλάδα».
Αναφορικά με τον ευρωσκεπτικισμό, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού ανέφερε:
«Ασφαλώς ο ευρωσκεπτικισμός δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο κι εμείς επειδή περάσαμε την περιπέτεια της προηγούμενης δεκαετίας έχουμε μια πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στην Ευρώπη.
Είναι πάντως γεγονός πως αν το 1981 γίνονταν δημοψήφισμα για να μπούμε στην ΕΟΚ η απάντηση θα ήταν «ΟΧΙ». Σήμερα πάντως θεωρώ ότι έχουμε ισορροπήσει».
Σε σχέση με το πόσο έχει ακολουθήσει τις τεχνολογικές επαναστάσεις ο Δημήτρης Τσιόδρας είπε:
«Όλες τις τεχνολογικές επαναστάσεις τις έχουμε χάσει και είμαστε πίσω. Είναι κρίμα γιατί θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει σε πάρα πολλά μέτρα, ωστόσο έχουμε μείνει πίσω».
Ακούστε τη συνέντευξη Τσιόρδα από το 0.25.00 και μετά…