Την ελπίδα ότι ένα εμβληματικό έργο για την περιοχή της ανατολικής Μεσαράς που οραματίστηκαν οι αρμόδιοι τη δεκαετία του ’50, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο εκφράζουν από την Περιφέρεια Κρήτης αναφορικά με το Φράγμα της Πλακιώτισσας.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων κ. Νίκος Σκουλάς, μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τις Μαρία Σπυριδάκη και Μαρία Γιαμπουλάκη.
Ο κ. Σκουλάς ανέφερε πως χθες πραγματοποιήθηκε η σκυροδέτηση του πρώτου πώματος, ενώ αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα να φθάσει στην Κρήτη από το εξωτερικό ο απαραίτητος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, να προχωρήσει η τοποθέτηση του δεύτερου πώματος και, καλώς εχόντων των πραγμάτων να αρχίσει να συγκεντρώνει νερό, εφόσον υπάρχουν βροχοπτώσεις, από τον Οκτώβριο και μετά.
«Ο οραματισμός του φράγματος έγινε την δεκαετία του ‘50» αναφέρει ο κ. Σκουλάς για να προσθέσει:
«Ο σχεδιασμός για τις χρηματοδοτήσεις του φράγματος έγινε τη δεκαετία του 2000, ενώ μετά από παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και πιέσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λίγο μετά τις εκλογές, εγκρίθηκαν οι χρηματοδοτήσεις ύψους 3.6 εκατομμυρίων ευρώ για τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και τις λοιπές αναγκαίες διαδικασίες».
Ο κ. Σκουλάς διευκρινίζει ότι το φράγμα είναι χωρητικότητα 18 εκατομμυρίων κυβικών όσο και του φράγματος Φανερωμένης, ενώ αποτελεί το σημαντικότερο έργο των τελευταίων χρόνων για την αγροτική οικονομία της Μεσαράς.
«Το έργο θα πολλαπλασιάσει τις αποδόσεις των αγροτικών περιουσιών και θα συμβάλει στην προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα» προσθέτει ο κ. Σκουλάς, αναφέροντας ότι στόχος είναι το φράγμα να αρδεύει 37.000 στρέμματα όλης της γύρω περιοχής, αλλά και να βοηθήσει τις όποιες μελλοντικές ανάγκες της Μεσαράς σε νερό.
Και εμπλουτισμός του δικτύου
Όπως αποκάλυψε ο κ. Σκουλάς στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 ήδη η Περιφέρεια διεξάγει μελέτη, προκειμένου μόλις αρχίσει το φράγμα να «μαζεύει» νερό και σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων επιστημόνων, να συνδεθεί το φράγμα με τα υφιστάμενα δημοτικά δίκτυα για άρδευση.
«Υπάρχει ήδη δημοτικό δίκτυο, για το οποίο διεξάγουμε σχετικές μελέτες, ώστε το φράγμα να συνδεθεί με το δίκτυο και να συμβάλει στον εμπλουτισμό του» αναφέρει ο κ. Σκουλάς.