Ο Πέτρος Κουτράκης, καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Harvard, μιλά στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, για την κλιματική αλλαγή και το τι μπορεί να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια.
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η Μεσόγειος και η Κρήτη θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την άνοδο της μέσης τιμής της θερμοκρασίας, με επιπτώσεις όπως ξηρασία, μεγάλες καταιγίδες, μείωση του χιονιού στα βουνά κ.α., τονίζοντας ότι η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει.
Όπως υποστηρίζει, πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πολιτικές προσαρμογής στις αλλαγές, ενώ μιλώντας για τις συνέπειες, επισημαίνει ότι λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας της Μεσογείου, θα καταγράφονται περισσότερες και ισχυρότερες καταιγίδες οι οποίες πλέον δεν πρέπει να θεωρούνται σπάνιες.
Συνεχίζοντας προσθέτει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας τακτικός προϋπολογισμός για να λειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις, ενώ σε κάθε έργο ή κτίριο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν πλέον αυτά τα δεδομένα και η συχνότητά τους.
Επιπλέον αναφέρεται στις επικείμενες εξορύξεις στην Κρήτη υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ο σωστός δρόμος, κάνοντας λόγο για λάθος πολιτική και στρατηγική, με όλους τους επιπλέον κινδύνους που συνοδεύουν τέτοιες πρακτικές.
Κλείνοντας θέτει τόσο το ζήτημα των επιπτώσεων στην αγροτική οικονομία, όσο και στην υγεία από την κλιματική κρίση, τονίζοντας ότι η βιομηχανική γεωργία αυξάνει κατακόρυφα τις επιπτώσεις ενώ πλέον καθίσταται μη βιώσιμη ενώ, όπως τονίζει, χρειάζεται να αναζητηθούν άλλες μέθοδοι. Τέλος αναφέρεται στην επικείμενη αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου στους ανθρώπους, ως αποτέλεσμα της διατροφής και της περιβαλλοντικής μόλυνσης.