Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φαίνεται πως προχωράει η καρπόδεση στις ελιές, όπως προκύπτει από τα όσα δήλωσε στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τους Μαρία Σπυριδάκη, Μαρία Γιαμπουλάκη και Χριστόφορο Παπαδάκη, το μέλος της διοίκησης ΕΑΣΗ κ. Μιχάλης Καμπιτάκης.
«Φαίνεται ότι η καρπόδεση, στις περισσότερες τουλάχιστον περιοχές προχωράει κανονικά στα ελαιόδεντρα. Δε φαίνεται να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα» αναφέρει ο κ. Καμπιτάκης και προσθέτει:
«Περιμένουμε βέβαια να ολοκληρωθεί για να μιλήσουμε κι εμείς με ασφάλεια και να πούμε ότι θα έχουμε μία καλή χρονιά, τουλάχιστον από την πλευρά της καρπόδεσης».
Σε σχέση με τη δακοκτονία ο κ. Καμπιτάκης αναφέρει:
«Η Περιφέρεια έχει προμηθευτεί τα φυτοφάρμακα για ένα δολωματικό ψεκασμό. Έχουν μπει ήδη οι παγίδες για να ξέρουμε το τι πληθυσμούς δάκων έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και αυτό που μένει είναι να δούμε τους τομεάρχες στο επόμενο διάστημα.
Για τους εργολάβους, υπάρχει η τριετία. Είναι η δεύτερη χρονιά φέτος. Άρα εκεί δεν χρειάζεται να γίνει κάποια ανανέωση σε κάτι καινούργιο στις συμβάσεις που υπάρχουν ήδη.
Είμαστε λοιπόν και από την άποψη των εργολάβων έτοιμοι. Φαίνεται ότι η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη. Και θεωρώ ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί ψεκασμός και δεν θα περιμένουμε το πήξιμο του πυρήνα. Διότι, είναι γνωστό ότι ο δάκος χτυπάει την ελιά μετά θα πήξει ο πυρήνας. Το κουκούτσι δηλαδή. Αλλά θα γίνει ο ψεκασμός πιο μπροστά ώστε να μειωθούν οι ψεκασμοί και να μειώσουμε και τον κίνδυνο χτυπημάτων μόλις πήξει το κουκούτσι».
Αναφερόμενος στον πυρηνοτρήτη ο κ. Καμπιτάκης υποστηρίζει:
«Ελέγχεται από το Φυτοπαθολογικό. Εγώ θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή υπηρεσία. Προσφέρει μία πολύ καλή υπηρεσία στους παραγωγούς και στην Ελιά αλλά και στα αμπέλια. Με το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων κάποιος μπορεί να παρέμβει και να κάνει στοχευμένους και συντονισμένους ψεκασμούς και όχι να ραντίζουμε. Που είναι και επιπλέον έξοδα αλλά και επιβάρυνση του περιβάλλοντος, όπως γινόταν παλαιότερα. Ελέγχεται λοιπόν ο πυρηνοτρήτης και όπου υπάρχει, ενημερώνονται οι παραγωγοί ώστε να παρέμβουν άμεσα.
Σε σχέση με τον πρώτο ψεκασμό δακοκτονίας ο κ. Καμπιτάκης αναφέρει:
«Ο ψεκασμός είναι δολωματικός. Δηλαδή, όσο και να κάνω καλά εγώ τη δουλειά μου. Όσο και να κάνει καλά τη δουλειά της η Περιφέρεια. Στο τέλειο να πάμε, δε γίνεται να έχουμε αποτελεσματικότητα πάνω από το 70 με 80%. Διότι, δεν κάνουμε ολικούς ψεκασμούς. Και καλά και δεν κάνουμε. Και καλά και τους αποφεύγουμε και κάνουμε τους δολωματικούς. Διότι, δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Επιβαρύνουμε όσο γίνεται το λιγότερο το προϊόν. Αλλά δεν είναι 100% αποτελεσματικοί. Με τους δολωματικούς λοιπόν θα πρέπει να προτρέξουμε πιο μπροστά. Να μειώσουμε τους πληθυσμούς, ώστε να έχουμε όσο γίνεται καλύτερο αποτέλεσμα και να μην χαθεί η χρονιά».
Για τις παγίδες ο κ. Καμπιτάκης αναφέρει:
«Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών έχει προμηθευτεί ήδη παγίδες. Είναι εγκεκριμένες παγίδες. Εφόσον το επόμενο διάστημα τοποθετηθούν και αυτές σε συνδυασμό με τη δακοκτονία, εκτιμώ ότι φέτος δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα και θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
Βέβαια, γνωρίζουμε όλοι από την άλλη ότι έχουμε την ανομβρία. Τα αρνητικά είναι ότι αν δεν βρέξει τα δέντρα με αυτή την καρπόδεση θα έχουν μεγάλο πρόβλημα από τώρα και στο εξής. Και χρονικά θα το βάλω γύρω στον Αύγουστο. Εφόσον δεν έχουμε άλλες βροχές, θα δούμε περιοχές που θα ξεραθούν ακόμα και τα δέντρα.
Εφόσον έχουμε την καρπόδεση, μετά, ο παραγωγός και όλοι μας ελπίζουμε ότι κάτι θα γίνει. Βροχές δεν βλέπουμε μόνο το διάστημα που διανύουμε τώρα. Βροχές έχουμε δει και τον Ιούνιο. Και τον Ιούλιο. Αύγουστο και Σεπτέμβρη. Δηλαδή η ελιά όταν ζοριστεί, έρχεται και διορθώνει μετά πολύ εύκολα. Αυτό το ξέρουν και οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι. Ότι μετά αν βρέξει ο καιρός και έχουμε ένα καλό πότισμα, έρχεται και διορθώνει».