Ανεπαρκές αποδεικνύεται το Κράτος σε σχέση με τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, καθώς δυόμιση χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021 συνεχίζει να δημιουργεί αγκυλώσεις και προβλήματα.
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις για διευκόλυνση των διαδικασιών και παρά τις δεσμεύσεις για δημιουργία ενός δήμου – πρότυπο για όλη την Ελλάδα μετά το σεισμό, οι καταστάσεις στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος παραμένουν τραγικές, με τη Δημοτική Αρχή και τους ιδιώτες να πασχίζουν να βρουν λύσεις κυριολεκτικά για τα … αυτονόητα, που στο Αρκαλοχώρι γίνονται ζητούμενα.
Ειδικότερα η διαδικασία ανοικοδόμησης των ιδιωτικών κτιρίων πηγαίνει με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς κι έχει αναγκάσει τη δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και προτάσεις λύσεων προς το Υπουργείο.
«Παρά τις υποσχέσεις για στελέχωση κι απλοποίηση των διαδικασιών αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Είχαμε τη διαβεβαίωση ότι ειδικά για τα πράσινα κτίρια οι διαδικασίες θα προχωρήσουν σε μια μορφή fast track που δεν έχει γίνει ακόμα αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Βασίλης Κεγκέρογλου μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και στους Γιάννη Ζωράκη και Δημήτρη Πιτσουλάκη ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος και προσθέτει:
«Μαθαίνω ότι στην Αθήνα υπάρχει μια συνάντηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου κεντρικά με τον κ. Τριαντόπουλο και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί μια λύση. Εμείς πάντως προχωράμε σε επιμέρους και αναλυτικές προτάσεις απλοποίησης».
Όπως διευκρινίζει ο κ. Κεγκέρογλου «έχουμε ζητήσει για τη βεβαίωση της θέσης ακινήτου να μην υπάρχουν το αλαλούμ σε σχέση με τα εκτός σχεδίου και εντός ορίων κτίσματα, ώστε όλες οι υπογραφές να γίνονται από τον ιδιώτη μηχανικό».
«Αυτό είναι πολύ απλό και δεν κοστίζει κάτι, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει ακόμα» σημειώνει ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος και προσθέτει:
«Δεύτερο απλό θέμα είναι μια παράβαση που κάνει το ίδιο το Κράτος, αφού ζητάει τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας δύο φορές. Τα ζητά και στη φάση επισκευής ή ανοικοδόμησης που γίνεται από τον ΤΑΕΦΚ και στη συνέχεια ζητούνται ξανά και μάλιστα λίγο διαφοροποιημένα τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας και μάλιστα λίγο διαφοροποιημένα. Η πρόταση είναι να γίνεται μία φορά η διαδικασία και να ισχύει και για τις δύο υπηρεσίες».