Καθόλου δεδομένη δεν θεωρείται από τις τοπικές κοινωνίες η αναγκαιότητα δημιουργίας των δικτύων στο χερσαίο τμήμα της Κρήτης, τα οποία και στην πράξη θα ολοκληρώσουν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική.
Για μία ακόμα φορά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος επικράτησε μεγάλη ένταση, με κατοίκους περιοχών που βρίσκονται εντός της ανάπτυξης του νέου δικτύου από τη Δαμάστα έως τα Χανιά, να αντιδρούν ζητώντας να απορριφθεί στο σύνολο της η πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή.
Η κοινή λογική ωστόσο επικράτησε τελικά, στο πλαίσιο της συνεδρίασης, με την Επιτροπή Περιβάλλοντος να δηλώνει κατ’ αρχάς πως επιθυμεί την αναγκαία υλοποίηση του έργου, αλλά υπό τέτοιους όρους που θα παρέχουν τις απαιτούμενες διασφαλίσεις σε όλα τα επίπεδα.
«Ως Επιτροπής Περιβάλλοντος συμφωνήσαμε ότι το έργο πρέπει να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, τεχνικούς και κοινωνικούς όρους» τονίζει μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τους Γιάννη Ζωράκη και Δημήτρη Πιτσουλάκη, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης.
Ο κ. Ξυλούρης διευκρινίζει πως υπήρξε ένας έντονος διάλογος στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία της Επιτροπής αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνει το έργο.
«Συμφωνούμε με το έργο, ωστόσο θεωρούμε αναγκαίο στα σημεία όπου τα καλώδια περνούν από οριοθετημένους ή μη οικισμούς, να υπάρξει υπογειοποίηση» διευκρίνισε ο κ. Ξυλούρης για να προσθέσει:
«Το σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι ζητήσαμε την απαραίτητη τεκμηρίωση από τον ΑΔΜΗΕ την οποία και θα δώσουμε στους τεχνικούς μας συμβούλους όπως είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο για παράδειγμα, προκειμένου να μας εξηγήσει ο διαχειριστής, αφενός την αναγκαιότητα του έργου και αφετέρου ζητήματα τεχνικής φύσης, όπως για παράδειγμα αν μπορεί να παραμείνει το υφιστάμενο δίκτυο και να αντικατασταθούν μόνο τα καλώδια».