«Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, έχουμε εξασφαλίσει για υποδομές στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου » ανέφερε σε συνέντευξή του στο themakritis.gr και τη Μαρία Σπυριδάκη , ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ κος Αθανάσιος Ψαθάς .
«Είμαστε σε διαπραγμάτευση με τον δήμο Ηρακλείου, ώστε να πάρουμε τον κεντρικό δρόμο στη διαχείριση μας και να δώσουμε κάποιον άλλο κοινόχρηστο χώρο , εντός της ζώνης ίσως.» Το συγκεκριμένο εγχείρημα θα μπορέσει να διαμορφώσει μια περίκλειστη περιοχή με παρεχόμενη φύλαξη , του χώρου.
Ξεφυλλίζοντας το κεφάλαιο ΒΙΠΕ ,στην βιομηχανική αγορά του Ηρακλείου οι συζητήσεις και ο ενστάσεις είναι πολλές. Από την ίδρυσή τους το 1965 ως μια νέα τάση της εποχής , τα βιομηχανικά πάρκα όπως λέγονται πλέον σήμερα έχουν αποτελέσει «μήλον της έριδος» , σε πολλές περιοχές ανα την Ελλάδα.
Από την μία πλευρά τα προνόμια που απολαμβάνει ο βιομήχανος να βρίσκεται εγκατεστημένος εντός του πάρκου, όπως δόμηση έως και 60%,τα 25 μέτρα ύψος κτηρίου και περιβαλλοντικά . Από την άλλη το φαινόμενο με τα «κουφάρια κτηρίων» που έχει δημιουργήσει το μέτρο της πώλησης γής στους βιομηχάνους από την ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης), καθώς κάποιοι εξ αυτών δεν είχαν συνέχεια στην βιομηχανική δραστηριότητά τους . Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα ,να καταλαμβάνεται χώρος δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Στα λίγα εικοσιτετράωρα που βρέθηκε στο Ηράκλειο, ο διευθύνων σύμβουλος κ Ψαθάς της εταιρίας ΕΤΒΑ η οποία είναι διαχειριστής της βιομηχανικής περιοχής (σαν να λέμε διαχειριστής πολυκατοικίας , όπως ανέφερε) είχαμε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε για τα χρόνια προβλήματα της ΒΙΠΕ.
Κε Ψαθά, εδώ και αρκετές δεκαετίες οι εγκατεστημένοι στην ΒΙΠΕ πληρώνουν φόρους στην ΕΤΒΑ ,που αφενός δεν γνωρίζουν το είδος των χρεώσεων αφετέρου δεν βλέπουν και τα ανταποδοτικά οφέλη (ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα κτλ). Γιατί συμβαίνει αυτό;
Καταρχάς να σας πω ότι πλέον, η καθαριότητα της ΒΙΠΕ και ο ηλεκτροφωτισμός ,όπως ήδη ίσως γνωρίζετε, είναι πλέον αρμοδιότητα της ΕΤΒΑ. Η ΒΙΠΕ Ηρακλείου πάσχει από πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, ηλεκτροφωτισμού , αδέσποτων και δρόμων. Αυτά όλα έχουν ήδη μπει σε ένα προγραμματισμό ώστε ένα -ένα να βρίσκουν τη λύση τους. Ελπίζω και με την καλή διάθεση του δήμου Ηρακλείου να μας παραχωρήσει ένα κομμάτι του κεντρικού δρόμου της ΒΙΠΕ , θα λύσουμε οριστικά και το πρόβλημα της φύλαξης της περιοχής. Τώρα όσον αφορά στο ερώτημά σας, πρέπει να σας πώ ότι από στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου , η εισπραξιμότητα των χρεώσεων είναι περίπου στο 50%. Που σημαίνει ότι περίπου οι μισοί εγκατεστημένοι πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην ΕΤΒΑ.
Κάνοντας μια βόλτα παλαιότερα στη ΒΙΠΕ πάντως , δεν θα έλεγε κάποιος ότι είναι καθαρή , φωτεινή και ασφαλής. Τότε για ποιες χρεώσεις μιλάμε; Δηλαδή ποιο αντικείμενο , αφορούν αυτές;
Η ΕΤΒΑ , που έχει δημιουργηθεί από το 1965, έχει φτιάξει στη ΒΙΠΕ τους δρόμους , τον βιολογικό , την ύδρευση και την μονάδα επεξεργασίας λημμάτων. Αυτά όλα της ανήκουν . Την συντήρηση αυτών , είναι που υποχρεούνται να πληρώνουν οι εγκατεστημένοι. Η καθαριότητα , η διαχείριση αδέσποτων , ηλεκτροφωτισμός ανήκαν μέχρι πρότινος στην δήμο Ηρακλείου, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Γιατί , ωστόσο, δεν έκανε η ΕΤΒΑ όλα αυτά τα χρόνια επενδύσεις στις υποδομές της ΒΙΠΕ , ώστε να αναβαθμιστεί η περιοχή; Οι εγκατεστημένοι μιλούν μόνο για οικονομικές απαιτήσεις από την ΕΤΒΑ, χωρίς επανατοποθετήσεις χρημάτων για την καλυτέρευση της ζωής στην ΒΙΠΕ.
Γνωρίζετε προφανώς την παροιμία «το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;» κα Σπυριδάκη. Και εξηγούμαι: Υπάρχει ένας νόμος , ο 3982/11 σύμφωνα με τον οποίο , εάν το 51% των εγκατεστημένων ιδιοκτητών το αποφασίσει ,μπορεί να διεκδικήσει την αυτοδιαχείρισή του. Κοινώς , η ΕΤΒΑ μπορεί να κάνει επενδύσεις αλλά μια ωραία πρωίαν οι ιδιοκτήτες να αποφασίσουνε να της πουν «ευχαριστούμε και αντίο». Εσείς θα μπαίνατε στην διαδικασία να κάνετε επένδυση κάπου , που γνωρίζετε ότι μπορούν δια νόμου να σας διώξουν ανα πάσα ώρα; Νομίζω ότι , σας έδωσα την απάντηση.
Και τώρα τι άλλαξε; Με τον νέο νόμο 4982 αναγνωρίζεται η ΕΤΒΑ ώς διαχειριστής όλων των κοινόχρηστων υποδομών. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες εγκατεστημένοι δεν θα έχουν καμία «φωνή» στην διαχείριση της περιουσίας τους; Το θεωρείτε, αυτό ορθό;
Και ποιος σας είπε , ότι δεν θα έχουν ; Ας τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά ώστε , να καταλάβουν όλοι. Για οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται μέσα στη διαχείριση της ΒΙΠΕ , θα υπάρχει πάντα δια νόμου , η συνέλευση και το αντίστοιχο ερώτημα στους εγκατεστημένους. « θέλετε για παράδειγμα , να βάλουμε ιατρείο εντός ΒΙΠΕ;» Εάν είναι ναι η απάντηση της πλειοψηφίας , τότε προχωράμε. Εάν όχι, δεν το βάζουμε. Πάντως κάποιες χρόνιες παθογένειες στη ΒΙΠΕ , όπως για παράδειγμα η διαχείριση νερού και λημμάτων θα διαχωριστούν και θα πληρώνει ο καθένας αυτό που του αναλογεί και όχι εις βάρος του άλλου. Αυτό θα γίνει με τα ηλεκτρονικά παροχώμετρα , που θα μπουν σε κάθε επιχείρηση και θα μετρούν το νερό , που τους παρέχεται από το δίκτυο. Έτσι θα πληρώνουν , ανάλογα με την κατανάλωση.
Μάλιστα. Θα μου επιτρέψετε τώρα , η τελευταία μου ερώτηση να αφορά στη ΒΙΠΕ της Κορακιάς , στον δήμο Μαλεβιζίου όπου καταλήγει το μεγάλο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αφρική. Είναι σαν την χαμένη Ατλαντίδα ή αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο;
Βεβαίως και αποτελεί ρεαλιστικότατο το γεγονός ότι , η ΕΤΒΑ έχει δείξει ενδιαφέρον και μάλιστα είναι στο στάδιο της μελέτης της επένδυσης. Δεν μας ανησυχούν εκεί οι ελλιπείς υποδομές και δρόμοι. Αυτό που αναρωτιόμαστε είναι εάν θα βρουν ελκυστική και συμφέρουσα την δημιουργία ΒΙΠΕ Κορακιάς ,οι επιχειρηματίες και οι βιομήχανοι της Κρήτης και όχι μόνο. Θα δούμε στο μέλλον, έχουμε καιρό ακόμη !
Σας ευχαριστώ κε Ψαθά, καλή συνέχεια !
Κι εγώ ευχαριστώ , κα Σπυριδάκη !