Το έντονο παρασκήνιο ανάμεσε στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, με τις συζητήσεις που ξεκινούν μεταξύ του απερχόμενου και του νέου προέδρου της Αμερικής, απασχόλησε την εκπομπή Έχουμε Θέμα με τη Μαρία Σπυριδάκη και τη Μαρία Γιαμπουλάκη.
Αποκαλυπτικός για όσα σοβαρά συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, ήταν ο διεθνολόγος Αθανάσιος Δρούγος.
Ο ίδιος δεν έκρυψε και τη δική του ανησυχία, ως προς την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Δρούγο, “ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε επισκέφτηκε ,μέσα στο Παρασκευοσαββατοκύριακο τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα και συζήτησε μαζί του, γύρω από όλα αυτά τα γεγονότα με στόχο πάντα να βρεθούν τρόποι να σταματήσουν αυτές οι εμπόλεμες καταστάσεις.
Στην ατζέντα των συζητήσεων, βρίσκονται φυσικά όχι μόνο οι εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Οι πληροφορίες όπως είπε ο κ. Δρούγος, είναι ότι υπάρχουν διαφωνίες, ανάμεσα στο νέο γενικό γραμματέα του Νάτο Μαρκ Ρούτε και τον σύμβουλο ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ Άλεξ Γουόνγκ, ο οποίος θεωρεί ότι ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας είναι ένα ευρύτερο ζήτημα, στο οποίο θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες οι ευρωπαίοι. Δεν τίθεται πάντως θέμα οι Αμερικανοί να εγκαταλείψουν την υπόθεση. Ενώ αναμένονται και συζητήσεις μεταξύ Τραμπ και Μπάϊντεν ως προς τον συγκεκριμένο πόλεμος, σε μια κοινή προσπάθεια να βρεθούν τρόποι προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος.
Πάντως, όπως επισήμανε ο Αναστάσιος Δρούγος, ο Πούτιν δε φαίνεται διατεθειμένος να σταματήσει. Και την ίδια ώρα, απειλεί και τους συμμάχους των Ουκρανών, από τους οποίους η Ουκρανία έχει είτε οπλισμό, είτε γενικότερη υποστήριξη στα χτυπήματα της εναντίον της Ρωσίας.
Βέβαια, όλοι εκτιμούν ότι το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν είναι στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ακόμα και οι σκανδιναβικές χώρες προετοιμάζονται ήδη να απαντήσουν σε ένα ενδεχόμενη χτύπημα της Ρωσίας εναντίον άλλων χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία.
«Δεν θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά αυτά μου μεταφέρονται είτε από τη Στοκχόλμη, είτε από την Πράγα», αποκάλυψε ο διεθνολόγος Αθανάσιος Δρούγος, φέρνοντας ως παράδειγμα την προετοιμασία καταφυγίων σε περίπτωση πολέμου.
Επιβεβαίωσε επίσης ο κ. Δρούγος, ότι όλες οι συζητήσεις έχουν στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την κατάπαυση των εχθροπραξιών μέσα στο 2025. Αλλά αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να δεχτεί την ένταξη της Ουκρανίας αρχικά στην Ε.Ε. και στη συνέχεια στο ΝΑΤΟ.