Ρεπορτάζ: Γιάννης Ζωράκης
Την προτεραιοποίηση της προσπάθειας που γίνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση των σχέσεων σε ερευνητικά κι εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής, κάνει πράξη το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από την Διεθνή Εβδομάδα αλληλεπίδρασης που υλοποιείται στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, φιλοξενούνται στην Κρήτη και το Ηράκλειο συνολικά 30 καθηγητές Πανεπιστημίου από 4 Ιδρύματα της Αφρικής κι ακόμα 20 καθηγητές – εταίροι από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ATHENA, σε μια δράση υποστήριξης των αναπτυξιακών εκπαιδευτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η προσπάθεια που γίνεται αποτελεί συνέχεια παλαιότερων προσπαθειών που έχει ξεκινήσει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θέτοντας τη Διεθνοποίηση και την Εξωστρέφεια ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες του» εξηγεί μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τους Γιάννη Ζωράκη και Δημήτρη Πιτσουλάκη, ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης, γι’ αυτή την εβδομάδα έχουν προσκληθεί κι έχουν έρθει στην Κρήτη καθηγητές από τρεις χώρες και τέσσερα πανεπιστήμια της Αφρικής ώστε στο πλαίσιο συνεργασίας στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία να προσφερθεί κάτι ολοκληρωμένο και το κρητικό Πανεπιστήμιο να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό προς αλλοδαπούς φοιτητές.
«Η συνεργασία μας με τα Αφρικανικά Πανεπιστήμια σχετίζεται με την προτεραιότητα που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την αντίστοιχη Αφρικανική Ένωση για συνεργασία σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με τα εκπαιδευτικά θέματα» αναφέρει ο Αντιπρύτανης και προσθέτει:
«Ακολουθώντας την προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις μας και τα προγράμματα με τα Αφρικανικά Πανεπιστήμια».
Τομείς
Συγκεκριμένους και βασικούς τομείς περιλαμβάνει η αλληλεπίδραση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με τα Πανεπιστήμια της Αφρικής. Ειδικότερα, η αλληλεπίδραση του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με τα πανεπιστήμια της γειτονικής ηπείρου, αφορούν στους τομείς της ψηφιοποίησης, των προγραμμάτων μηχανικών, τη γεωργία ακριβείας, αλλά και την ασφάλεια τροφίμων.
«Οι Αφρικάνοι εταίροι έχουν έρθει για να δουν την τεχνογνωσία που παρέχει στους φοιτητές και την έρευνα το Πανεπιστήμιο» υποστηρίζει ο κ. Πετρίδης.
Αγάπη για την Ελλάδα
Όπως εξηγεί ο Αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στην πρώτη τους επαφή με την Ελλάδα, φαίνεται πως έχουν μια μεγάλη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό, τρέφουν θαυμασμό για την Αρχαία Ελλάδα και την Ελλάδα γενικότερα, ενώ εκτιμούν αρκετά την ευγένεια και την κρητική φιλοξενία.
«Πρέπει να διευκρινίσουμε πάντως ότι η Διεθνής Εβδομάδα είναι αποτέλεσμα προσωπικών επαφών και σχέσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που έχει χτιστεί εδώ και πολλά χρόνια, οπότε η αλληλεπίδραση προϋπήρχε» τονίζει ο Αντιπρύτανης.
Με βλέμμα στο μέλλον
Πολλαπλή είναι η στόχευση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε σχέση με την αλληλεπίδραση του με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αφρικής.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1ο Αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Κώστας Πετρίδης, η στόχευση του Ιδρύματος είναι, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να προωθηθεί η επίβλεψη κοινών διδακτορικών.
«Ήδη ο κ. Κριτσωτάκης επιβλέπει μαθητές από την Ουγκάντα» αναφέρει και προσθέτει:
«Εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε μια επέκταση αυτής της διαδικασίας και στα υπόλοιπα τμήματα και να προχωρήσουμε βήματα παραπέρα σε επίπεδο ερευνητικό. Σε επίπεδο τώρα εκπαιδευτικό, θέλουμε να αναπτύξουμε ομάδες μαθημάτων που θα μπορούν να τις παρακολουθούν παράλληλα φοιτητές από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και τα Πανεπιστήμια της Αφρικής, προκειμένου να υπάρχει μια παραγωγική αλληλεπίδραση».
Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη, το νέο νομικό πλαίσιο ευνοεί τις συγκεκριμένες συνεργασίας και την εμβάθυνση στην έρευνα, με το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο να προωθεί δράσεις για τη δημιουργία προπτυχιακών προγραμμάτων και στα αγγλικά.
Για να συμβεί ωστόσο κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητο η Πολιτεία να στηρίξει την έρευνα και την ανάπτυξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και τους απαραίτητους πόρους.