Συνολικά περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Ηρακλείου, πήγαν σε έκτακτες ανάγκες και σε ανάγκες που δεν θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί.
Αυτό εξήγησε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και στις Μαρία Σπυριδάκη και Μαρία Γιαμπουλάκη, ο νυν Αντιπεριφερειάρχης και πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιάννης Αναστασάκης. Κωδικοποιώντας τα έξοδα του Δήμου που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια ο κ. Αναστασάκης έκανε σαφές:
- 9 ΕΠΙΠΛΕΟΝ εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για παρατάσεις συμβάσεων εργαζομένων (καθαρίστριες κ.λπ).
- 7 ΕΠΙΠΛΕΟΝ εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για τις αυξήσεις του κόστους ενέργειας.
- 3 ΕΠΙΠΛΕΟΝ εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στις αναθεωρήσεις συμβάσεων λόγω αυξήσεων κόστους.
- 2 ΕΠΙΠΛΕΟΝ εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για τις αποκαταστάσεις σεισμόπληκτων σχολείων του Δήμου Ηρακλείου.
- 3.5 ΕΠΙΠΛΕΟΝ εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για το τέλος ταφής.
Ο Αντιδήμαρχος εξήγησε πως μέχρι το 2019, παρά τα προβλήματα, ο Δήμος είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 55 εκατομμύρια ευρώ, οπότε και ελήφθη η απόφαση, να εκκινήσουν οι διαδικασίες εφαρμογής του προγράμματος του Βασίλη Λαμπρινού, το οποίο κι έδινε προτεραιότητες σε:
- Αποκαταστάσεις ασφαλτοστρώσεων.
- Ανακατασκευές – Ανακαινίσεις Σχολικών Μονάδων.
- Πράσινο και Κοινόχρηστοι Χώροι.
- Ανακατασκευές Ανακαινίσεις Κοινόχρηστων Κτιρίων.
Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, ο Δήμαρχος έλαβε την στρατηγική απόφαση τα 55 εκατομμύρια να επιστραφούν στους Δημότες μέσω ενός εμβληματικού προγράμματος έργων που θα αναμόρφωνε συνολικά την πόλη και την ενδοχώρα, έχοντας ως σημείο αναφοράς κι εκκίνησης ένα αποθεματικό μεγαλύτερο των 43 εκατομμυρίων ευρώ.
«Το 2022 είχαν αρχίσει να διαφαίνονται κάποια προβλήματα, που γεννούσαν θέματα δημόσιας ασφάλειας» ανέφερε ο κ. Αναστασάκης για να διευκρινίσει ωστόσο πως οι εντολές του Δημάρχου ήταν να προχωρούν τα αναγκαία έργα ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων, διότι αποτελούσαν κορυφαίες προτεραιότητες δημόσιας ασφάλειας.
Υπήρχε άλλωστε η επισήμανση ότι οι εργολαβίες των ασφαλτοστρώσεων και των τσιμεντοστρώσεων θα μπορούσαν να παραταθούν, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Ο Αντιδήμαρχος παράλληλα τόνισε πως κατ’ αρχάς αν κάποιος αποφάσιζε να φέρει τώρα το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα κόστιζε πολύ περισσότερο, ενώ κατά δεύτερον, εφόσον τα πράγματα ζόριζαν ιδιαίτερα θα μπορούσε να γίνει και διακοπή των συμβάσεων στο έσχατο σημείο.
«Πείτε μου όμως ποιος Δήμαρχος και ποιος Αντιδήμαρχος θα λάμβανε μια τέτοια απόφαση και θα μπορούσε να απαντήσει στους Δημότες γιατί συμβαίνουν ατυχήματα» διερωτήθηκε ο κ. Αναστασάκης, που υποστήριξε ότι ούτως ή άλλως όμως υπάρχουν πολλές δικλίδες ασφάλειας αναφορικά με την εκτέλεση των έργων, αλλά και τις δυνατότητες παρατάσεων.
Όπως υποστήριξε ο κ. Αναστασάκης θα πρέπει να γίνουν τα αδύνατα – δυνατά για να εκτελεστούν τα έργα, τονίζοντας πως η νέα Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να είναι υπερήφανη που έχει στα χέρια της τόσα συμβασιοποιημένα έργα.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, αν η Δημοτική Αρχή συνέχιζε με τους ρυθμούς που εκτελούσε έργα ως το 2019 θα χρειάζονταν 100 χρόνια για να αποκατασταθούν τα προβλήματα των ασφαλτοστρώσεων στο Δήμο.
Ο κ. Αναστασάκης αναρωτήθηκε παράλληλα σε σχέση με την πιθανότητα δανεισμού γιατί συζητείται τόσο πολύ, αφού ένας φορέας του κύρους του Ηρακλείου, μπορεί πολύ εύκολα να εξυπηρετήσει ένα δάνειο.
«Εμείς πώς το αποπληρώσαμε το δάνειο που είχε πάρει ο κ. Κουράκης και δεν είπαμε τίποτα;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασάκης;