Σαφώς καλύτερη από άποψη παραγωγής αλλά και ποιότητας, θα είναι η φετινή χρονιά για το κρητικό ελαιόλαδο και γενικότερα για το ελαιόλαδο της χώρας μας αλλά και των άλλων χωρών της Μεσογείου. Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα το πρωί, μιλώντας στη Μαρία Γιαμπουλάκη, τη Μαρία Σπυριδάκη και το Χριστόφορο Παπαδάκη, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανώλης Γιαννούλης.
“Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα έχουμε μια παραγωγή στη χώρα μας 250 έως 280 χιλιάδων τόνων. Αυτό το οποίο βέβαια φέτος φάνηκε με ιδιαίτερη έμφαση, είναι ότι, δυστυχώς παλιές ποικιλίες, ξηρικά δέντρα, δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καρποφορήσουν με αυτές τις κλιματικές συνθήκες, με την ανομβρία και με τις υψηλές θερμοκρασίες”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ.
Μάλιστα, τόνισε, πως πρόκειται για ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής παραγωγής. “Μην ξεχνάμε ότι τα παλιότερα χρόνια, την ελιά, τη φυτεύαμε στα μειονεκτικά εδάφη. Κρατάγαμε τον κάμπο και τα γόνιμα εδάφη για άλλες καλλιέργειες, για εσπεριδοειδή και λαχανικά. Έτσι, σήμερα, τα δέντρα τα οποία είναι σε αυτή την κατηγορία, δεν αποδίδουν”.
Ο Μανώλης Γιαννούλης είπε πως αυτά τα ελαιόδεντρα εάν δεν ποτίζονται θα δώσουν φτωχή έως και ανύπαρκτη παραγωγή, σε αντίθεση με τα δέντρα που ποτίζονται.
Για την Κρήτη, είπε, πως “τα μηνύματα που ακούμε είναι ότι υπάρχει μια σχετικά καλή παραγωγή. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα που μιλάμε είμαστε σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από την παραγωγή, που θα τη δούμε τέλος Οκτωβρίου με Νοέμβριο. Άρα, η εξέλιξη της παραγωγής, θα εξαρτηθεί κατά το μέγιστο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Αν θα έχουμε συνεχόμενη ανομβρία η οποία θα διατηρηθεί, για ένα σημαντικό διάστημα ακόμη, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη”.
Από την άλλη, όπως είπε, υπάρχει ο δάκος και το γλοιοσπόριο. Ωστόσο, το καλό είναι, ότι με αυτές τις θερμοκρασίες, το έντονο δεν έχει σημαντική δραστηριότητα. “Τα μηνύματα που φτάνουν από το μέτωπο της δακοκτονίας, είναι ότι εξελίσσεται ικανοποιητικά και έχει ξεκινήσει εγκαίρως. Αλλά έχουμε μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την παραγωγή”.
Οι προβλεπόμενες τιμές και η αναμενόμενη παραγωγή
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Μανώλης Γιαννούλης επισήμανε: “Η λογική λέει, ότι, την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, θα έχουμε μια παραγωγή αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη. Με βάση της σημερινές εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα παράξει περίπου 150.000 τόνους παραπάνω από πέρυσι.
Η Τουρκία θα έχει κάτι αντίστοιχο, γύρω στις 300.000 τόνους. Η Ισπανία προβλέπει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τόνους, σε σχέση με τις 800.000 πέρυσι. Άρα εκεί περιμένουμε τουλάχιστον 600.000 τόνους παραπάνω. Η Πορτογαλία επίσης πηγαίνει καλά. Συζητάμε, επομένως, για μία παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, που θα κυμανθεί περίπου στους 800.000 με 1 εκατομμύριο τόνους παραπάνω από την περυσινή”.
Στο μεταξύ, σήμερα, η αγορά δείχνει ότι τα αποθέματα επαρκούν σε σχέση με την κατανάλωση, όπως έχει διαμορφωθεί πλέον. Αυτό ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ και τόνισε πως από πρόπερσι η κατανάλωση διεθνώς έχει πέσει κατά τουλάχιστον 40%.
“Έτσι, εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις, με βάση τη σημερινή κατανάλωση, οι πάντες γνωρίζουν ότι το ελαιόλαδο που θα παραχθεί, θα υπερεπαρκεί, για να καλύψει την κατανάλωση”.
Συνεπώς, οι τιμές εκκίνησης του προϊόντος κατά τη νέα χρονιά, αναμένεται να είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Ενώ σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μανώλη Γιαννούλη, οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 7,5 ευρώ έως 7,70 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών.
“Δεν πρέπει να ξεχνάμε”, είπε στο σημείο αυτό, “ότι την τιμή αυτή αν τη συζητούσαμε πριν από ένα με ενάμιση χρόνο, θα ήταν ένα άπιαστο όνειρο. Μπορεί σήμερα να τη συγκρίνουμε με την τιμή των 9,5 ευρώ που είχαμε στο προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι τιμές διαμορφώνονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση”.