Το 2006 ο επιπολασμός της υπέρτασης στην Ελλάδα ήταν 31,1% και ειδικότερα 33,6% στους άνδρες και 28,4% στις γυναίκες, ενώ το 2021 ανήλθε συνολικά σε 39,6% (42,7% στους άνδρες και 36,5% στις γυναίκες)
«Σιωπηλός δολοφόνος» χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς η υπέρταση, με τη χώρα μας να καταγράφει ανησυχητικά ποσοστά και μια συνεχή αύξηση του επιπολασμού όσο περνούν τα χρόνια. Ο επιπολασμός της υπέρτασης ήταν 31,1% το 2006, ενώ το 2021 ανέβηκε στο 39,6%.
Τους παραπάνω αριθμούς παρουσίασαν εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού τριημέρου που διοργάνωσε ο ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα για δημοσιογράφους απο την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης, που πραγματοποιήθηκε το 2021, το ποσοστό υπέρτασης (υψηλής αρτηριακής πίεσης) στους άνδρες ήταν μεγαλύτερο συγκριτικά με τις γυναίκες – 42,7% έναντι 36,5%. Εξ αυτών, το 31,8% δεν είχε γνώση ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, το 2,7% είχε γνώση αλλά παρέμενε χωρίς θεραπεία, ενώ το 35% ακολουθούσε θεραπεία, χωρίς, όμως, να έχει καταφέρει να ελέγξει τη νόσο.
Διαφορετικά δεδομένα, από μελέτη του 2023 με την οποία διερευνήθηκαν οι παράγοντες κινδύνου υπέρτασης στη χώρα μας, δείχνουν ότι ο μέσος όρος κατανάλωσης αλατιού ανέρχεται σε 9,54 γρ/ ημέρα. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσια κατανάλωση σε σχέση με αυτή που προτείνει ο ΠΟΥ (5 γρ/ημέρα).
Εαν δει κάποιος τα στοιχεία σε βάθος χρόνου αντιλαμβάνεται ότι χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις και ενημέρωση του κοινού σε σχέση με το τι πρέπει να προσέχει. Οι ειδικοί του ΠΟΥ σημείωσαν ότι το τρίπτυχο του… κακού είναι: Τυρί, ψωμί και επεξεργασμένο κρέας.
Πιο αναλυτικά, το 2006 ο επιπολασμός της υπέρτασης στην Ελλάδα ήταν 31,1% και ειδικότερα 33,6% στους άνδρες και 28,4% στις γυναίκες. Από τη σύγκριση με τα δεδομένα του 2021 είναι εμφανές ότι η εμφάνιση υπέρτασης στους άνδρες αυξήθηκε κατά σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε διάρκεια 15 ετών, με μια αντίστοιχα ανοδική τάση να παρατηρείται και στις γυναίκες.
Το πρόβλημα της υπέρτασης αγγίζει σε μεγάλο βαθμό και τους ανηλίκους. Σύμφωνα με την «Healthy Growth Study» που διεξήχθη το 2017 με τη συμμετοχή 2.655 παιδιών από 77 δημοτικά σχολεία, το 14,2% των παιδιών βρισκόταν στο στάδιο ακριβώς πριν την υπέρταση, το 15,7% στο στάδιο 1 της υπέρτασης και το 7,3% είχε υπέρταση σταδίου 2. Η νόσος επηρεάζει περισσότερο τα κορίτσια, όπως φάνηκε από την ίδια μελέτη (25,3% έναντι 20,8%).
«Το μήνυμα είναι ότι η υπέρταση επηρεάζει περισσότερους από έναν στους τρεις Έλληνες», σημείωσαν οι ομιλητές της εκδήλωσης, αναφέροντας πως δεν είναι μόνο η Ελλάδα που χρειάζεται να… ρίξει την πίεση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υπέρταση υπολογίζεται στο 37% και απ’ όσους λαμβάνουν θεραπεία, μόνο το 26% έχει καταφέρει να τη ρυθμίσει.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30-79 ετών πάσχουν από υπέρταση, εκ των οποίων τα δύο τρίτα ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Υπολογίζεται ότι το 46% των ενηλίκων με υπέρταση δεν γνωρίζει ότι πάσχει από την πάθηση. Επιπλέον, λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες (42%) με υπέρταση διαγιγνώσκονται και υποβάλλονται σε θεραπεία.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν:
-Ηλικία,
-γονίδια,
-υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία,
-έλλειψη σωματικής δραστηριότητας,
-διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι,
-υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η περισσότερη άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Πηγή: ygeiamou.gr