Πολλοί άνθρωποι άνω των 40 παρατηρούν ότι η μνήμη τους δεν είναι τόσο δυνατή όσο παλιότερα, ενώ η συγκέντρωση και η ταχύτητα σκέψης μειώνονται. Αυτές οι αλλαγές εντείνονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και καταστάσεις που συχνά συνδέονται με το φαινόμενο της “εγκεφαλικής ομίχλης”.
Αν και συχνά αποδίδονται στη φυσική διαδικασία της γήρανσης, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν πως η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.
Οι φυσικές αλλαγές του εγκεφάλου
Ο εγκέφαλος, όπως και το υπόλοιπο σώμα, μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου. Ο νευρολόγος Dr. Alexander Zubkov, όπως μεταδίδει η HuffPost, εξηγεί πως η ροή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται σταδιακά, ενώ παρατηρείται μείωση βασικών νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η ακετυλοχολίνη και η σεροτονίνη, ουσίες που επηρεάζουν άμεσα τη μνήμη, τη διάθεση και τη συγκέντρωση.
Επιπλέον, συσσωρεύεται οξειδωτικό στρες και εμφανίζεται χρόνια, ήπια φλεγμονή, παράγοντες που σχετίζονται με τη σταδιακή μείωση των γνωστικών ικανοτήτων.
Ωστόσο, η γήρανση δεν σημαίνει απαραίτητα νοητική κατάρρευση. Η Yuko Hara, διευθύντρια του προγράμματος πρόληψης Αλτσχάιμερ στο Alzheimer’s Drug Discovery Foundation, σημειώνει ότι με την ηλικία αυξάνονται η σοφία, το λεξιλόγιο και η εμπειρία που αποκτά κανείς.
Ο ρόλος της διατροφής στη λειτουργία του εγκεφάλου
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της νοητικής διαύγειας.
Ο Dr. Zubkov τονίζει πως μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενισχύει την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων, προστατεύει από την οξειδωτική φθορά και βελτιώνει τη νευροδιαβίβαση.
Τροφές που ωφελούν τη νοητική υγεία
Η διατροφολόγος Lauren Manaker προτείνει ορισμένες τροφές που φαίνεται να ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου:
-Τσάι (πράσινο, μαύρο, λευκό,): Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες και φλαβονοειδή, καθώς και L-θεανίνη και καφεΐνη που συμβάλλουν στη διαύγεια και την εγρήγορση. Η τακτική κατανάλωσή του, ειδικά του πράσινου τσαγιού, συνδέεται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες.
– Μανιτάρια: Περιέχουν εργοθειονεΐνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες στοιχείο. Συμβάλλουν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων και περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και απαραίτητα αμινοξέα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
– Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες): Πηγή DHA, απαραίτητο για τη δομή των νευρικών κυττάρων.
– Μύρτιλα: Πλούσια σε ανθοκυανίνες που ενισχύουν τη μνήμη και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.
– Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, kale): Περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και λουτεΐνη, στοιχεία που σχετίζονται με πιο αργή γνωστική φθορά.
Τι καλό είναι να αποφεύγεται
Ορισμένες τροφές μπορεί να επιβαρύνουν τη γνωστική υγεία. Ο Dr. Joshua Helman, γιατρός εκπαιδευμένος στο Harvard και ειδικός στην πρόληψη της άνοιας, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφών, ειδικά όσων περιέχουν ζάχαρη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τρανς λιπαρά και φυτικά έλαια πλούσια σε ωμέγα-6.
Η συνεχής κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να προάγει τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο, μια σύνδεση που έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να αποκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ και ως “διαβήτη τύπου 3”.
Πηγή: TheToc