Προλαβαίνουμε στα 50 να “σβήσουμε” τις συνέπειες των κακών διατροφικών επιλογών στο σώμα μας. Φαίνεται πως ναι.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine και διεξήχθη από επιστήμονες του Harvard, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, αναλύει πώς μια ισορροπημένη διατροφή στη μέση ηλικία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής της ζωής μας όσο γερνάμε.
Συγκεκριμένα, η μελέτη δείχνει ότι η τήρηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές, με χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση υγιεινών ζωικών προϊόντων και περιορισμένη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες επίτευξης των 70 ετών χωρίς σοβαρές χρόνιες ασθένειες και με καλή σωματική, γνωστική και ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 105.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 39 έως 69 ετών, παρακολουθώντας τις διατροφικές τους συνήθειες για διάστημα 30 ετών.
Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με βάση την τήρηση οκτώ διαφορετικών υγιεινών διατροφικών προτύπων, όπως η Μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα DASH και ο Δείκτης Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής (AHEI). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη προσήλωση στο AHEI συνδέεται με 86% μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης στα 70 έτη και 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης στα 75 έτη, συγκριτικά με άτομα που ακολουθούσαν λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Ο δείκτης βαθμολογεί τη διατροφή ενός ατόμου σε διάφορες κατηγορίες τροφών, βασιζόμενος σε επιστημονικές συστάσεις για τη βελτίωση της υγείας. Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν την κατανάλωση καλών λιπαρών, όπως τα ακόρεστα λιπαρά από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, καθώς και την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη οι φυτικές πρωτεΐνες, τα θαλασσινά και τα ωμέγα-3 λιπαρά, ενώ αντίθετα, η χαμηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, η περιορισμένη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και αλκοόλ, καθώς και η μειωμένη πρόσληψη νατρίου (αλατιού) συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής βαθμολογίας.
Η έρευνα επισημαίνει επίσης τον αρνητικό ρόλο των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, ειδικά του επεξεργασμένου κρέατος και των σακχαρούχων ποτών, τα οποία συσχετίστηκαν με χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης. Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική “σωστή” δίαιτα, αλλά πως διάφορα υγιεινά διατροφικά μοντέλα μπορούν να προσαρμοστούν στις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις.
Η μελέτη, παρότι εστιάζει σε επαγγελματίες υγείας, υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής στη μακροχρόνια υγεία και προτείνει ότι οι διατροφικές οδηγίες του μέλλοντος θα μπορούσαν να ενσωματώσουν ευέλικτες προσεγγίσεις που ενισχύουν τη συνολική ποιότητα ζωής.
Πηγή:TheTOC.gr